Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zemetrasenie v SaS pokračuje: Republiková rada nezasadla, Galko a Rajtár neprišli

Zľava: Člen republikovej rady SaS Jozef Rajtár a vylúčená členka strany Natália Blahová Zobraziť galériu (3)
Zľava: Člen republikovej rady SaS Jozef Rajtár a vylúčená členka strany Natália Blahová (Zdroj: SITA/Milo Fabian)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS, ktorí sú súčasťou straníckej platformy Demokratické jadro SaS, budú v najbližších dňoch diskutovať o svojej budúcnosti v poslaneckom klube. Potvrdila to predsedníčka klubu Natália Blahová.

"Odchod z klubu je jedna z možností," povedala Blahová. Klub SaS má v súčasnosti 20 členov, o svojom odchode podľa Blahovej slov uvažuje minimálne osem z nich. Okrem Blahovej ide o podpredsedov SaS Janu Kiššovú, Ľubomíra Galka a tiež o Jozefa Rajtára, Vladimíra Slobodu, Renátu Kaščákovú, Radoslava Pavelku a Miroslava Ivana. Predseda strany Richard Sulík ich už v minulosti vyzval na odchod zo strany.

Blahová zároveň pre uviedla, že pred sobotným (5. 10.) nominačným kongresom nerokovali so žiadnou inou politickou stranou o spolupráci. Dodala tiež, že k platforme sa v sobotu pridali ďalší členovia strany, pod deklaráciu platformy sa pôvodne podpísalo viac ako 20 ľudí.

Natália Blahová
Zobraziť galériu (3)
Natália Blahová  (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Poslanec za SaS Jakub Nedoba na svojom facebookovom profile oznámil, že stiahol svoju kandidatúru za stranu do budúcoročných parlamentných volieb. „Kongres bol vybičovaný, ale neuralgickým bodom sa pre mňa stalo vylúčenie Natálie Blahovej zo strany. Ako nestraník som sa neprikláňal na ani jednu stranu, chyby sa urobili tam i tam. Ale vyhodenie predsedníčky poslaneckého klubu za taký pseudodôvod je absolútne neospravedlniteľné,“ objasnil dôvody stiahnutia svojej kandidatúry Nedoba.

Predstavitelia Demokratického jadra SaS nebudú súčasťou kandidačnej listiny do budúcoročných parlamentných volieb. Sobotný nominačný kongres SaS schválil Sulíkov návrh kandidátky. Ľudia okolo Galka na nej nie sú. Kongres zároveň rozhodol o vylúčení Blahovej z SaS, pre údajné poškodzovanie dobrého mena strany.

Republiková rada SaS nezasadla, Galko a Rajtár neprišli 

Predseda opozičnej SaS Richard Sulík a jeho kritici sa v pondelok nezišli na plánovanom zasadnutí republikovej rady. Skupinka z Demokratického jadra sa nezúčastnila a rada nebola uznášaniaschopná. Potvrdila to hovorkyňa predsedu strany Richarda Sulíka Katarína Svrčeková.

"Richard Sulík bol pripravený na konštruktívne rokovanie," povedala Svrčeková. Členovia Ľubomír Galko a Jozef Rajtár uviedli, že sa nezúčastnili, pretože po udalostiach na kongrese potrebujú popremýšľať o svojej politickej budúcnosti.

Ľubomír Galko a Jozef Rajtár
Zobraziť galériu (3)
Ľubomír Galko a Jozef Rajtár  (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

"Zrejme každý mal nejaké iné dôvody," komentoval absencie Galko s tým, že on sa ospravedlnil, aby sa "trošku vydýchal" a "nejaké veci si premyslel". Otázku o svojej budúcnosti necháva otvorenú. "Behom pár dní budeme informovať, čo sa bude diať," avizoval.

Rajtár sa rozhodol nezúčastniť sa rady na základe "mimoriadnych okolností" a predovšetkým výsledkov zjazdu, kde nechal Richard Sulík podľa neho vyhodiť Natáliu Blahovú zo strany aj republikovej rady. Povedal, že vzhľadom na okolnosti potreboval premýšľať o svojej politickej budúcnosti, a preto nebol pripravený prísť na republikovú radu. "Nejde sa tváriť, že sa nič nedeje," zdôvodnil.

Viac o téme: OdchodSaSNatália Blahová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu