Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rezort vnútra zaregistroval zmenu názvu ĽSNS, neobsahuje totiž meno a priezvisko štatutára

Marian Kotleba Zobraziť galériu (2)
Marian Kotleba (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR zaregistrovalo zmenu názvu ĽSNS na Kotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko. Potvrdili to z tlačového odboru rezortu vnútra. Podľa ministerstva názov nie je v rozpore s aktuálnym znením zákona o politických stranách, pretože neobsahuje meno a priezvisko štatutára strany.

"Názov politickej strany 'Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko' neobsahuje meno a priezvisko štatutárneho orgánu. V čase konania o zápise nových stanov, v rámci ktorého bola navrhnutá aj zmena názvu politickej strany, boli členmi štatutárneho orgánu Marian Kotleba a Rastislav Schlosár. Keďže v názve politickej strany sa mená a priezviská týchto osôb nenachádzajú, neexistoval zákonný dôvod na odmietnutie zápisu takéhoto názvu politickej strany," skonštatovalo ministerstvo vnútra.

Rezort v tejto súvislosti poukázal na znenie platnej novely zákona, ktorá hovorí, že názov strany nesmie obsahovať meno alebo priezvisko štatutára, člena štatutárneho orgánu či člena prípravného výboru strany. Z vyjadrenia ministerstva vyplýva, že to nie je prípad názvu Kotlebovci.

Predseda Národnej rady (NR) SR v utorok (19. 11.) na tlačovej konferencii povedal, že niektoré stany obchádzajú aktuálny zákon o politických stranách a MV by nemuselo zaregistrovať názov Kotlebovci - ĽSNS. Naznačil, že ĽSNS by tak nemusela v nadchádzajúcich voľbách kandidovať. "Keďže je volebná kampaň a zmena názvu nie je možná, zákon pozná len jednu sankciu. Som zvedavý, či MV naberie odvahu na kontrolu strany kotlebovcov," skonštatoval.

Kotleba je neprijateľný, tvrdí Danko

Predseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko dôrazne odmieta spoluprácu s ĽSNS Mariana Kotlebu pred a po voľbách. Pred zaregistrovaním strany naznačil, že premenovanie strany na Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko nemusí byť v súlade s aktuálnym znením zákona o politických stranách vzhľadom na to, že po novom nesmie názov strany obsahovať meno a priezvisko jej štatutára. ĽSNS by tak vzhľadom na prebiehajúcu kampaň nemusela kandidovať vo voľbách.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Predseda parlamentu Danko odmietol prípadnú spoluprácu s ĽSNS aj v rozhovore pre TASR. "Kotleba je pre mňa neprijateľný," zdôraznil s tým, že týmto variantom sa ani nezaoberá. Poukázal na to, že keby vstúpil do koalície či spolupráce s ĽSNS, nepustili by ho napríklad ani na niektoré stretnutia v Ruskej federácii. Skonštatoval, že Kotleba je politicky neprijateľný pre Východ aj pre Západ.

Danko zároveň na utorkovej (19. 11.) tlačovej konferencii povedal, že niektoré strany obchádzajú zákon o politických stranách. Tvrdí, že je zvedavý, ako sa ministerstvo vnútra s týmto vysporiada. "Chcem poukázať aj na problém, ktorý je vo vzťahu k názvu Kotlebovci, kedy by malo MV v nadchádzajúcom období vyzvať stranu na premenovanie. Keďže je volebná kampaň a zmena názvu nie je možná, zákon pozná len jednu sankciu. Som zvedavý, či MV naberie odvahu na kontrolu strany Kotlebovcov," skonštatoval.

Viac o téme: ZmenaĽSNSKotlebovci - Ľudová strana naše Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu