Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stanovisko rady prokurátorov k Trnkovej kauze podporuje aj etická komisia

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Etická komisia prokuratúry sa bezvýhradne pripája k stanovisku Rady prokurátorov SR, ktorá vyzvala Dobroslava Trnku, aby požiadal generálneho prokurátora o prerušenie výkonu funkcie prokurátora. Uvádza sa to v stanovisku komisie, ktoré zverejnili na internetovej stránke Generálnej prokuratúry SR.

Komisia ďalej konštatuje, že o prerušenie výkonu funkcie by mali požiadať aj iní prokurátori, pri ktorých existuje podozrenia z korupčnej alebo inej trestnej činnosti. „Etická komisia prokuratúry považuje vykonávanie funkcie prokurátora danými osobami za súčasného stavu, bez záverov o pravdivosti alebo nepravdivosti medializovných informácii za neprijateľné," uvádza komisia. Zároveň dodáva, že absolútna väčšina prokurátorov v SR si plní svoje povinnosti podľa ústavy a iných právnych predpisov. Plní si svoje poslanie v oblasti ochrany práv a právom chránených záujmov a ctí si slušnosť, spravodlivosť a etické hodnoty.

Rada prokurátorov SR je podľa minulotýždňového stanoviska hlboko znepokojená a pobúrená medializovanými informáciami o vzťahu bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s obvineným Marianom Kočnerom. Rada preto Trnku vyzvala, aby do vyšetrenia sám požiadal o prerušenie výkonu funkcie prokurátora. Bývalý generálny prokurátor zatiaľ pozastavenú funkciu nemá. Generálna prokuratúra to zdôvodnila tým, že nie je obvinený. Ak sa však Dobroslav Trnka rozhodne požiadať o prerušenie výkonu funkcie prokurátora, generálny prokurátor Jaromír Čižnár je podľa stanoviska GP SR pripravený bezodkladne rozhodnúť.

Denník N. minulý týždeň informoval o existencii nahrávky rozhovoru obvineného Mariana Kočnera s Trnkom. Marian Kočner. podľa nej varoval bývalého generálneho prokurátora, že ho zabijú. Dôvodom údajne bolo, že sa Trnka pokúsil vydierať spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje. Trnka však autenticitu nahrávky poprel.

Viac o téme: Dobroslav TrnkaThreemaEtická komisia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu