Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pellegrini a Gál o prípade Jankovskej: Kalavská by sa na jej mieste na súd nevrátila

Monika Jankovská Zobraziť galériu (4)
Monika Jankovská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ďalší postup v prípade Moniky Jankovskej je na predstaviteľoch súdnej moci. Uviedol to pred dnešným rokovaním vlády SR premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Predseda vlády novinárom viackrát zopakoval, že nič o prípade údajnej komunikácie Jankovskej s Marianom Kočnerom nevie, ani nie je orgán činný v trestnom konaní.

"Ešte raz, je to v rukách polície a prokuratúry. Ak niekto poruší zákon a koná tak ako nemá, je potrebné, aby bolo také správanie sa spravodlivo potrestané. V súčasnej situácii neviem viac informácií," povedal Pellegrini.

Premiér tiež ozrejmil, že už na dnešnom rokovaní vlády podá minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) návrh na odvolanie Jankovskej z funkcie. O mene nového štátneho tajomníka, či tajomníčky zatiaľ rozhodnuté nie je. „Zatiaľ sme sa o tom vôbec nerozprávali," dodal premiér. Podľa jeho slov je aj v zahraničí bežné, že sudcovia pôsobia v politike či naopak. „Ja osobne neviem, či je niekto v súčasnosti diskvalifikovaný alebo nie. Nie som o tom oprávnený rozhodovať," uviedol Pellegrini na margo návratu Jankovskej do talára.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (4)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Osobne nevidí problém v tom, že Jankovská chce pokračovať v kariére sudcu, a nechcel komentovať to, či Jankovskej zámer ohrozuje dôveryhodnosť justície. Odmietol sa tiež vyjadriť k podozreniam na prepojenie Jankovskej s obvineným Marianom Kočnerom Deklaroval, že je to úloha príslušných orgánov. "Jediné, čo im môžem odkázať, je: 'Vyšetrujte, obviňujte, odsudzujte,'" zdôraznil.

"Ak sa preukáže, že vykonávala nekalú činnosť, určite sa aj Súdna rada poráta s takýmito sudcami, zatiaľ však nemáme nič v ruke. A ak nemáme dôkazy, že niekto porušuje zákony, ja ho nebudem verejne popravovať," zdôraznil Pellegrini pred rokovaním vládneho kabinetu.

Gál: Keď je niekto podozrivý z trestného činu, tak sa má vzniesť obvinenie

Keď je niekto podozrivý z trestného činu, tak sa má vzniesť obvinenie. Na margo odchodu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej (Smer-SD) to po stredajšom rokovaní vlády povedal šéf rezortu Gábor Gál (Most-Híd).

Gábor Gál
Zobraziť galériu (4)
Gábor Gál  (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

„Keď sú takéto závažné pochybenia, tak sú na ťahu orgány činné v trestnom konaní," uviedol Gál vzhľadom na odobratie mobilných telefónov viacerým sudcom a Jankovskej. Minister uviedol, že kým nie je voči týmto sudcom vznesené obvinenie, tak má zviazané ruky. „Keď zákon hovorí, že vieme zakročiť, až keď je vznesené obvinenie, tak nech sa obvinenie vznesie," dodal.

Podľa neho sa takéto obvinenie môže neskôr zrušiť, kým však nie je vznesené, tak ako minister nemôže konať. Na otázku, či sám nevyzval sudcov, aby sa vzdali funkcie, Gál uviedol, že ako minister nemôže zasahovať do nezávislosti súdnictva.

Kalavská by sa na mieste Jankovskej na súd nevrátila

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) by sa na mieste Moniky Jankovskej (Smer-SD) na súd nevrátila. Uviedla to v stredu pred rokovaním vlády.  "Toto je jej rozhodnutie," poznamenala šéfka rezortu zdravotníctva.

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (4)
Andrea Kalavská  (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Zároveň si myslí, že každá osoba je iná. "Ja som Andrea Kalavská, mám iný príbeh, som teraz ministerka zdravotníctva. Pani Jankovská je štátna tajomníčka, má iný príbeh," povedala.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) po rokovaní vlády povedal, že je v súlade so zákonom, aby sa Jankovská na súd vrátila. 

Vláda odvolala štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Jankovskú z funkcie

Monika Jankovská (Smer-SD) už nebude pôsobiť ako štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti. Vláda ju na svojom rokovaní v stredu odvolala z funkcie k 4. septembru. Okrem toho ju vláda odvolala aj z funkcie podpredsedníčky Legislatívnej rady vlády SR. Na jej miesto vymenovala štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Editu Pfundtner. 

Viac o téme: Peter PellegriniAndrea Kalavská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu