Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podľa SaS by mala Jankovská od návratu do talára upustiť: Chýba jej všetko, čo by mal sudca mať

Monika Jankovská
Monika Jankovská (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva Moniku Jankovskú, aby od návratu do talára upustila. Informoval o tom Ondrej Šprlák z komunikačného oddelenia SaS.

„Nech niekde vo svojich útrobách vyhrabe nejakú sebareflexiu a stiahne sa z verejného života i justície, kým orgány činné v trestnom konaní riadne dokončia svoju prácu," uviedol líder SaS Richard Sulík. Vystúpenie Jankovskej na jej tlačovej konferencii, kde oznámila svoje odstúpenie z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti, bolo podľa SaS potvrdením toho, že je nespôsobilá byť riadnou sudkyňou. „Veľká časť verejnosti ju vidí ako symbol korupcie a chápadlo chobotnice v justícii,“ povedal Sulík.

„Chýbalo jej všetko, čo riadny sudca má mať, a to zdržanlivosť vo vyjadreniach, zdravý úsudok založený na uvážlivom odstupe či schopnosť rozoznávať rozdiely medzi nespornými skutočnosťami a falošnými dojmami," uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik. Jankovská podľa Baránika svojím vystúpením ukázala opak toho, čím sudca má byť - nespornou autoritou v každej situácii. Podľa neho je z jej vystúpenia nevyhnutné urobiť záver, že Jankovská takou sudkyňou nikdy nebude.

„Navyše, jej nedávne, za veľmi pochybných okolností zrealizované preloženie na Krajský súd v Bratislave neveští nič dobré pre tento ťažko skúšaný a extrémne dôležitý súdny orgán,“ podotkol Baránik.

Monika Jankovská už nie je štátnou tajomníčkou. Z postu ju odvolala vláda SR na návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) 4. septembra. Jankovskú v Legislatívnej rade vlády SR nahradí Edita Pfundtner.

Monike Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta zaistili mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom K. pomocou aplikácie Threema. Okrem nej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Už bývalá štátna tajomníčka informovala o svojom odchode ešte v utorok 3. septembra. Zatiaľ nie je známe, kto ju nahradí. Zároveň avizovala, že sa vracia k výkonu povolania sudkyne.

Opozičné politické subjekty v reakcii na krok Jankovskej uviedli, že budú trvať na mimoriadnej schôdzi na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu, ktorá sa bude konať v piatok 6. septembra. Dôvodom sú podľa nich jeho opakované zlyhania.

Viac o téme: KritikaSúd BratislavaSlovenskoSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu