Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vzťahy štátnej tajomníčky: Jankovská mala mať blízko ku Kočnerovmu Ághovi aj mafiánovi Čongrádymu

Monika Jankovská Zobraziť galériu (7)
Monika Jankovská (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej pred pár dňami zhabala polícia mobilný telefón. Dôvodom mala byť šifrovaná komunikácia Mariana Kočnera, v ktorej o Jankovskej tvrdí, že je jeho "opička". V Kočnerovej Threeme sa mal nájsť aj podnikateľ z Trenčína Ondrej Janíček, ktorý má s Jankovskou dlhodobo vyhrotené vzťahy. Podľa neho mala mať Jankovská dobré vzťahy s Kočnerom, Čongrádym, ale aj nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom.

Podnikateľ Ondrej Janíček je bývalým majiteľom baru Fatima, o ktorý ho mala obrať mafiánska skupina okolo Petra Čongrády. Janíček zároveň dlhodobo bojuje so štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou. V roku 2002, keď bola ešte aktívnou trenčianskou sudkyňou, rozhodla v prospech vtedajšieho mafiánskeho bossa Petra Čongrádyho a ten získal kultový bar Fatima. 

Zásah NAKA u štátnej tajomníčky: Jankovskej polícia zhabala mobil

Čongrády je spájaný aj s Marianom Kočnerom, ktorý je v súčasnosti obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Jeho ľudia asistovali Kočnerovi aj pri obsadení televízie Markíza. Kočner je aj obžalovaný z falšovania zmeniek spolu s Pavlom Ruskom a v tomto prípade je poškodenou stranou práve Markíza. 

Marian Kočner a Štefan Ágh v čase, keď Kočner s pomocou Čongrádyho ľudí ovládol televíziu Markíza.
Zobraziť galériu (7)
Marian Kočner a Štefan Ágh v čase, keď Kočner s pomocou Čongrádyho ľudí ovládol televíziu Markíza.  (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)

Okrem spomínaných vecí sa Čongrádyovci vyskytujú aj v spojitosti s Jankovskej exmaželom, gynekológom Tiborom Jankovským. Ten s nimi vyrastal na jednom sídlisku, tvrdil však, že od 18. rokov sa nevideli. 

Kauza Gamatex.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Petra Čongrády zastrelili v roku 2004
Zobraziť galériu (7)
Petra Čongrády zastrelili v roku 2004  (Zdroj: TASR)

Chceli ma zatvoriť, podarilo sa im to

V šifrovanej komunikácii z mobilnej aplikácie Threema, píše Marian Kočner nitrianskemu oligarchovi Norbertovi Bödörovi, že by mali zavrieť „tých dvoch, čo útočia na Moniku“. Janíček pre Hospodárske noviny tvrdí, že sa v komunikácii našiel.

„Používali políciu a súdy na to, aby ma zlikvidovali. A potom som sa našiel v tej Threeme. Nepovedali moje meno, ale chceli tých dvoch zatvoriť a v tom čase sa tak aj stalo,“ povedal Janíček. Biznismen bol zadržaný v roku 2018 vo veci ohovárania. O Jankovskej totiž tvrdil, že prijala od čongrádyovcov úplatok v hodnote troch miliónov slovenských korún.

Nitriansky podnikateľ Norber Bödör (druhý zľava)
Zobraziť galériu (7)
Nitriansky podnikateľ Norber Bödör (druhý zľava)  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Štefan Ágh na hlavnom pojednávaní vo veci falšovania miliónových zmeniek
Zobraziť galériu (7)
Štefan Ágh na hlavnom pojednávaní vo veci falšovania miliónových zmeniek  (Zdroj: Topky/Maarty)

Janíček zverejnil na svojom profile na socíalnej sieti aj vyše 30-minútové video, v ktorom hovorí o Jankovskej a jej vzťahoch k ľuďom blízkym práve Marianovi Kočnerovi. 

V čase, keď Janíček prišiel o bar Fatima, ktorý je v Trenčíne známy aj ako mafiánsky podnik, mal s prepisom nehnuteľnosti pomôcť ďalší človek blízky Kočnerovi, Štefan Ágh. Ten je tiež obvinený z falšovania zmeniek, no na samostatnom konaní. Počas hlavných pojednávaní sa niekoľkokrát prišiel pozrieť na priebeh konania medzi verejnosť. 

 „Raz mi povedal jeden známy: Dávaj si pozor Ondro, lebo ťa dolámu, dávaj si pozor na rodinu, pretože Jankovská chodí za Bödörom,“ povedal HN-kám Janíček. Norbert Bödör mal patriť medzi blízkych ľudí Mariana Kočnera, s ktorým komunikoval práve aj cez aplikáciu Threema. Bödöra chcela vo veci lustrácie novinárov vypočuť aj polícia, pre úniky z vyšetrovania sa však o ich zámere dozvedel a vypovedať prišiel skôr v sprievode svojho právnika. 

Rovnaké mená

Bar a reštauráciu Fatima pred dvoma rokmi kúpila firma BATA, ktorú ktorú podľa posledných dostupných údajov z roku 2013 vlastní Mária Krajmerová a jej brat Norbert Tanoczký. Krajmerová, manželka bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Roberta Krajmera, je spájaná nielen s Norbertom Bödörom, ale aj podnikateľom Zoroslavom Kollárom. Spolu s nimi a svojím bratom figurovala vo firme Kúpele Trenčianske Teplice. Tým patrí aj bývalý liečebný dom a národná kultúrna pamiatka Machnáč, ktorý je v súčasnosti v dezolátnom stave.

Machnáč v Trenčianskych Tepliciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/ Abandoned (re)creation)

Krajmer, ešte v čase keď bol šéfom protikorupčnej jednotky, sa objavil na mieste vraždy novinára Jána Kuciaka. Gašpar vtedy tvrdil, že nevstúpil ani do dvora, no zábery jasne dokazovali, že tam bol. Po vlne kritiky zo svojho postu odstúpil

Viac o téme: Peter ČongrádyOndrej Janíček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu