Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Eurovoľby sa blížia: TOTO sú pred voľbami pre Slovákov najväčšie priority

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRATISLAVA - Zastavenie daňových podvodov a lepšia ochrana ovzdušia sú prioritami Slovákov v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu. Vyplýva to z prieskumov Európskej nadácie pre klímu a Slovenskej klimatickej iniciatívy.

"Pre 81 % opýtaných je v nadchádzajúcich eurovoľbách dôležité, aby politické strany zastavili daňové podvody. Rovnaký počet ľudí označuje za dôležité, aby strany chránili životné prostredie, živočíchy a prírodu. Až 80 % chce, aby strany znížili znečistenie ovzdušia, 66 % považuje za dôležité znížiť migráciu," informuje iniciatíva.

Pokiaľ ide o osobné obavy Slovákov, na prvom mieste je podľa prieskumu korupcia politikov (43 %). "Opýtaní majú strach aj zo zlej zdravotnej starostlivosti (33 %), nie sú spokojní ani so všeobecným stavom politiky (32 %). K najčastejším obavám patrí aj chudoba (30 %) alebo inflácia a vysoké ceny (26 %). Znečistenie prostredia figuruje na ôsmom mieste (13 %)," konštatuje iniciatíva.

Podľa prieskumu by Slováci mali mať tentokrát vyšší záujem o eurovoľby v porovnaní s rokom 2014, keď účasť dosiahla len 13 percent. "Až 54 % opýtaných označilo za vysoko alebo veľmi vysoko pravdepodobné, že vo voľbách 2019 pôjdu voliť," dodala iniciatíva s tým, že tento fakt vyplýva z odpovedí 2000 respondentov vo veku od 18 do 50 rokov.

Viac o téme: PrieskumEurovoľbyKlímaPriority
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu