Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Obamov náskok pred McCainom sa znížil

Barack Obama a John McCain.
Barack Obama a John McCain. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama vedie nad svojím republikánskym súperom Johnom McCainom už len o sedem percent, tvrdí Gallupov ústav, jedna z najrenomovanejších inštitúcií zaoberajúcich sa prieskumami verejnej mienky.

Podľa posledného prieskumu, ktorý agentúra robila od štvrtka do soboty, chce Obamu voliť 50 a McCaina 43 percent Američanov. Obamov náskok pred McCainom sa tak za posledných niekoľko dní podľa tohto inštitútu zmenšil. Koncom minulého týždňa chcelo Obamu voliť tiež 50 percent opýtaných, v strede tohto týždňa mal však Obama až 52-percentnú podporu. McCain si naopak za posledný týždeň o jedno percento polepšil.

Podľa aktuálneho prieskumu magazínu Newsweek, ktorého výsledky zverejnili v piatok, vedie Obama nad McCainom o 11 percent. Obamu chce podľa Newsweeku voliť 52 a McCaina len 41 percent Američanov. V septembrovom prieskume Newsweeku pritom ešte mali obaja kandidáti zhodne po 46 percent.

Aj ostatné renomované agentúry sa zhodujú v tom, že viac Američanov chce v prezidentských voľbách hlasovať za Obamu, väčšina z nich mu prisudzuje 6- až 8-percentný náskok pred McCainom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu