Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Obama zvyšuje náskok nad McCainom

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama necelý mesiac pred voľbami naďalej zvyšuje vedenie nad svojím republikánskym rivalom Johnom McCainom v predvolebných prieskumoch. Podľa aktuálneho prieskumu televízie CNN a inštitútu Opinion Research Corporation chce Obamu voliť 53 a McCaina len 45 percent Američanov. Pred mesiacom bol medzi nimi v prieskume týchto inštitúcií len štvorpercentný rozdiel.

Obama vedie aj v aktuálnych prieskumoch iných agentúr. Aj podľa prieskumnej agentúry Rasmussen má pred McCainom osempercentný náskok, podľa prieskumu Diego/Hotline je medzi nimi šesť a podľa GW/Battleground sedem percent.

McCainovi podľa analytikov škodí najmä pretrvávajúca ekonomická kríza, keďže Američania vo všeobecnosti v oblasti ekonomiky dôverujú skôr Obamovi, ako aj republikánska kandidátka na post viceprezidentky Sarah Palinová.

Zatiaľ čo v prvých týždňoch po jej nominácii znamenala pre McCainovu kampaň výrazné oživenie, teraz republikáni práve na ňu doplácajú. Podľa aktuálneho prieskumu CNN a Opinion Research Corporation má na Palinovú negatívny názor 40 percent, pričom ešte pred mesiacom to bolo len 27 a v auguste 21 percent Američanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu