Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na americkú ambasádu útočili izraelskí špióni, tvrdí jemenský prezident

LONDÝN - Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih v utorok oznámil, že bezpečnostné zložky jeho krajiny zatkli skupinu údajných islamských militantov, ktorí sú ale v skutočnosti napojení na izraelskú tajnú službu, píše internetový portál britskej BBC. Sálih však nekonkretizoval, aké dôkazy o prepojení našli. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí označilo tieto obvinenia za "úplne absurdné".

Zatknutia údajne súvisia so septembrovým útokom na americké veľvyslanectvo v Jemene, pri ktorom zahynulo najmenej 18 ľudí. "Zatkli sme teroristickú bunku a posunieme ju súdu za jej napojenie na izraelské tajné služby. Detaily zverejníme neskôr, o priebehu procesu budete informovaní," vyhlásil Sálih.

Prezident nekonkretizoval mená zatknutých, no oficiálne zdroje pre BBC potvrdili, že je to rovnaká bunka pod vedením militanta Abúho al-Gaíta al-Jamáního, ktorého zatknutie oznámili týždeň po útoku. Hovorca izraelskej diplomacie Igal Palmor uviedol, že jemenské obvinenia nie sú postavené na žiadnych reálnych základoch.

"Uveriť, že Izrael by si v Jemene vytvoril teroristickú skupinu, je naozaj pritiahnuté za vlasy. Toto je len ďalšie víťazstvo prívržencov konšpiračných teórií," povedal Palmor pre tlačovú agentúru AFP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu