Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Únoscovia sudánskeho lietadla chcú pristáť v Paríži

TRIPOLIS - Únoscovia, ktorí prinútili sudánske lietadlo pristáť v Líbyi, žiadali doplnenie paliva pre pokračovanie v lete do Paríža.

Boeing 737 s 95 ľuďmi na palube sa únoscovia zmocnili v sudánskom regióne Darfúr, odkiaľ malo letieť do metropoly Chartúm. Po pôvodnej požiadavke pristáť v Egypte stroj sudánskej súkromnej firmy Sunair pristál na letisku z druhej svetovej vojny v Kufre, ktorá leží v saharskej púšti na juhozápade Líbye. Uviedol to dnes predstaviteľ letiska v Kufre, citovaný štátnou tlačovou agentúrou JANA.

Predstaviteľ odľahlého letiska informoval, že na palube je najmenej desať únoscov z darfúrskej povstaleckej skupiny, ktorí žiadajú dostatok paliva, aby mohli pokračovať do Francúzska.

Odmietali akékoľvek rokovania o prepustení rukojemníkov, no požadovali ošetrenie pre cestujúcich, ktorí omdleli v dôsledku nedostatočnej klimatizácie.

Sudánske oslobodzovacie hnutie vzápätí odmietlo obvinenia z toho, že je zodpovedné za únos. Povstalci naopak obvinili sudánsku vládu, ktorá sa podľa nich snaží odvrátiť pozornosť od útoku svojej armády na utečenecký tábor v Darfúre.

Darfúrski povstalci sa v roku 2003 chopili zbraní s tým, že Chartúm zanedbáva tento prevažne nearabský región. Medzinárodní experti uvádzajú, že konflikt si vyžiadal najmenej 200.000 obetí. Sudánska vláda tvrdí, že zahynulo 10.000 ľudí.

K poslednému únosu lietadla v Sudáne došlo v januári 2007, keď muž so zbraňou prinútil pilota letieť z Chartúmu do susedného Čadu, kde sa vzdal. Nikto z vyše 100 pasažierov neutrpel zranenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu