Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obetiam útoku v parížskom policajnom sídle udelia posmrtne najvyššie vyznamenanie

Policajti nesú rakvy troch policajtov a administratívnej pracovníčky, ktorých vo štvrtok 3. októbra dobodal na smrť ich kolega
Policajti nesú rakvy troch policajtov a administratívnej pracovníčky, ktorých vo štvrtok 3. októbra dobodal na smrť ich kolega (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori)

PARÍŽ - Francúzska prezidentská kancelária oznámila, že štyrom obetiam minulotýždňového útoku nožom v parížskom policajnom sídle udelia v utorok posmrtne najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, Rad Čestnej légie.

Francúzska prokuratúra už skôr uviedla, že útok, pri ktorom dlhoročný zamestnanec polície dobodal na smrť štyroch kolegov, bol zrejme teroristickým činom. Minister vnútra Christophe Castaner udelí vyznamenanie na ceremónii v utorok na mieste činu, uviedla agentúra AP.

Castaner priznal porušenie bezpečnostných opatrení, pretože úrady nespozorovali u útočníka, policajného zamestnanca, prejavy radikalizácie. Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude po ceremónii v policajnom sídle viesť štátnu poctu zavraždeným zamestnancom, prednesie prejav a takisto sa súkromne stretne s rodinami obetí.

Páchateľom útoku z minulého štvrtka bol 45-ročný počítačový expert Mickaël Harpon, ktorý - ako sa neskôr ukázalo - bol v kontakte so salafistami — prívržencami krajne konzervatívneho výkladu islamu. Vyšetrovatelia útoku na parížskej policajnej prefektúre našli v byte páchateľa USB kľúč, na ktorom boli zaznamenané videá s propagandou džihádistickej organizácie Daeš, ale aj s osobné údaje desiatok jeho kolegov. Informoval o tom v pondelok denník Le Parisien.

Harpon bol v posledných mesiacoch vo veľmi tesnom kontakte s moslimským kazateľom, ktorého pre jeho salafistické zameranie monitorovali aj francúzske tajné služby.

Viac o téme: VyznamenaniePolícia útok FrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu