Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Útočník z Halle sa priznal: Jeho čin bol motivovaný antisemitizmom

(Zdroj: SITA/AP/DPA/Robert Michael)

HALLE - Muž, ktorý útočil pri synagóge v nemeckom meste Halle, sa k činu priznal a zároveň pripustil, že skutok bol motivovaný antisemitizmom. Stalo sa tak vo štvrtok večer počas pojednávania pred vyšetrujúcim sudcom. Dvadsaťsedemročný Stephan Balliet niekoľko hodín vypovedal o stredajšom útoku, počas ktorého pripravil o život dvoch ľudí. Zatkli ho krátko po čine.

Balliet zabil pred synagógou 40-ročnú ženu a v obchode s kebabom 20-ročného mladíka. Do obchodu vošiel po tom, čo sa mu nepodarilo násilím dostať do synagógy, na ktorej dvere niekoľkokrát vystrelil. V synagóge sa v tom čase nachádzalo 51 ľudí, ktorí si pripomínali najväčší židovský sviatok Jom Kippur (Deň zmierenia). Vyšetrovatelia predpokladajú, že chcel spáchať masakru, pričom v jeho aute našli tiež štyri kilogramy výbušnín.

Muž už čelí obvineniam z dvoch vrážd a siedmich pokusov o vraždu. Pred zatknutím stihol zraniť ešte jedného muža a ženu. Útok vysielal 35 minút na internete a zverejnil aj krajne pravicový "manifest". Momentálne sa nachádza vo väzbe.

Ochranu židovských objektov

Európska komisia (EK) vyzvala členské krajiny Európskej únie na zaistenie dostatočnej ochrany synagóg a iných židovských zariadení po tom, ako sa východonemecké mesto Halle stalo tento týždeň dejiskom antisemitského útoku. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.

Koordinátorka EK pre boj proti antisemitizmu Katharina von Schnurbeinová uviedla pre denníky mediálnej skupiny Funke, že Brusel rozoslal príslušné listy do všetkých členských krajín a požaduje, aby tieto krajiny prevzali aj náklady na spomínané opatrenia. V súčasnosti totiž predstavujú tieto náklady niekedy až polovicu výdavkov jednotlivých židovských komunít.

Von Schnurbeinová zdôraznila, že v jednom z prieskumov Agentúry EÚ pre základné práva, uskutočneného medzi európskymi Židmi, až 38 percent opýtaných uviedlo, že uvažovalo v posledných piatich rokoch o odchode z Európy z bezpečnostných dôvodov. "Musíme k tejto výzve pristupovať celoeurópsky. Angažovanosť štátov bola dosiaľ sčasti obmedzená," povedala koordinátorka.

Členské krajiny EÚ sa už vlani v decembri zaviazali, že budú chrániť židovské zariadenia. Do roku 2020 má každá z nich disponovať stratégiou boja proti antisemitizmu.

Viac o téme: útočníkAntisemitizmusHalle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu