Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Newyorský útočník Ulláh sa stal fanúšikom Daeš: Hrozivé detaily z jeho života

Akayed Ulláh Zobraziť galériu (4)
Akayed Ulláh (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Bangladéšan Akajíd Ulláh, ktorý sa v pondelok pokúsil v autobusovom termináli na Manhattane spáchať teroristický útok, bol podľa všetkého takzvaným vlkom samotárom. V minulosti sa živil ako taxikár a vodič limuzíny. Radikálna postoje u neho priatelia nespozorovali. Bombu si vyrobil podľa návodu na internete.

V pondelok krátko pred ôsmou hodinou ráno 27-ročný Bangladéšan Akajíd Ulláh vstúpil do priestorov autobusovej stanice Port Authority a zišiel do prepojovacieho tunela medzi tunajšími linkami metra. Toto miesto si nezvolil náhodou, terminál je najrušnejším dopravným uzlom v Spojených štátoch a ročne odbaví desiatky miliónov cestujúcich.

Cieľom Ulláha bolo zabiť čo najviac ľudí. Pod bundou ukrýval podomácky vyrobenú rúrkovú bombu. Na telo si ju primontoval pomocou suchých zipsov a plastových sťahovacích pások. Útok sa mu však nepodaril. Výbuch nálože nebol dostatočne silný. Zranil štyroch ľudí vrátane Ullah, ktorého polícia po pár minútach zadržala.

Newyorský útočník Ulláh sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Andres Kudacki)

Verejnosť sa začala pýtať, či je Ulláhova minulosť spojená s radikálnym islamom. Posledných sedem rokov žil v Brooklyne spoločne s príbuznými. Ich domácnosť susedia opisujú ako tichú a na hony vzdialenú radikálnemu islamu. "Sú to veľmi milí ľudia. To, čo sa teraz deje, je šokujúce," opisuje jedna zo susediek Arlene Jograjová. Iný sused však povedal, že z jeho bytu sa v posledných dvoch týždňov ozývali hádky.

"Štyria odvážni policajti riskovali vlastný život pri zatýkaní ozbrojeného útočníka. Som veľmi šťastný, že sa im ho podarilo zneškodniť skôr, než napáchal ešte väčšie škody. Útok sa zaobišiel bez obetí. Som na strážnikov veľmi pyšný, všetci štyria muži svoju prácu berú veľmi vážne," povedal pri prejave šéf miestnej polície Paul Nunziato.

Slušný človek bez problémov so zákonom

Ulláh pricestoval do USA v rámci programu na zlučovanie rodín v roku 2011, uvádza agentúra Reuters. V Bangladéši žil v juhovýchodnej provincii Chittagong. Vlasť naposledy navštívil tento rok 8. septembra. V Bangladéši nemal podľa doterajšieho vyšetrovania žiadny záznam v trestnom registri. Nezaujímali sa o neho ani americkej tajnej služby. Od marca 2012 do roku 2015 sa živil ako vodič limuzíny a taxíka.

Vyšetrovatelia uviedli, že Ulláh sa zrejme radikalizoval až v Amerike sledovaním propagandistických videí na internete. Po zadržaní uviedol, že je verný Daešu, priame napojenie na túto teroristickú organizáciu je však nepravdepodobné. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo uviedol, že takzvanú rúrkovou bombu si Ulláh vyrobil podľa návodu na internete. "Bol to čin vlka samotára, podobne ako útok Uzbeka z októbra," vyhlásil Cuomo.

Newyorský útočník Ulláh sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Všetok potrebný materiál na bombu si kúpil s výnimkou rúrky, ktorú vzal na stavbe, kde pracoval ako elektrikár. Výbušné zariadenie potom zostavil vo svojom byte. Šéf newyorskej polície James O'Neill povedal, že rúrku útočník naplnil hlavičkami zápaliek, ku ktorých zapáleniu použil rozbité osvetlenie z vianočného stromčeka napájané batériou. Po zapnutí svetla sa obsah rúrky vznietil a viedol k tlmené explózii. Výbuch ale nebol silný, takže neviedol k vzniku úlomkov, ktoré pri atentátoch často pôsobí ničivejšie než samotná explózia nálože.

Viedla ho k útoku Palestína?

Otázkou zostáva, čo Ullah donútilo k naplánovaniu bombového útoku. Nemenovaný vyšetrovateľ serveru CNN oznámil, že Ullah bol rozrušený z "vpádu do Palestíny. Či to súvisí s vlnou protestov, ktoré vyvolalo uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela americkým prezidentom Donaldom Trumpom, však spomínaný zdroj nespresnil. Cuomo Ullah opísal ako rozhnevaného mladého muža. "Mohol to urobiť z celého radu dôvodov od zahraničnej politiky USA až po rodinné problémy," myslí si.

Server The New York Times uviedol, že Ulláh improvizované výbušné zariadenie na svojom tele odpálil ako odvetu za americké nálety proti teroristickému hnutiu Daeš v Sýrii a ďalších krajinách. Americké médiá takisto bez spresnenia napísala, že inšpiráciu našiel v teroristických útokoch v Európe v čase Vianoc. Vlani v decembri zahynulo na adventnom trhu v Berlíne 12 ľudí vrátane Češky, keď do davu najazdil terorista s kamiónom.

Newyorský útočník Ulláh sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Andres Kudacki)

Bangladéš útok okamžite odsúdil

Bangladéšska vláda v utorok odsúdila pondelkový teroristický útok v New Yorku. "Bangladéš zastáva politiku nulovej tolerancie voči terorizmu a terorizmus a násilie vo všetkých podobách kdekoľvek na svete vrátane pondelňajšieho ranného incidentu v New Yorku odsudzuje," citovala agentúra AP z vyhlásenia bangladéšskej vlády.

Bangladéšska polícia v utorok oznámila, že jej neprináleží vydávať akékoľvek komentáre o podozrivom. Neskôr agentúra Reuters s odvolaním sa na dvojicu nemenovaných bangladéšskeho kriminalistov napísala, že miestna polícia predviedla Ullahovu manželku na výsluch. Podľa úradov sa Ullah vo vlasti oženil pred tromi rokmi. Pár má šesťmesačného syna.

Ulláhova rodina vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila hlboký zármutok nad utrpením, ktoré útok spôsobil. Ulláh teraz leží v nemocnici s mnohými zraneniami, na živote však ohrozený nie je. Utrpel popáleniny na rukách a bruchu a tiež tržné rany. Polícia bude v nasledujúcich dňoch pokračovať v jeho výsluchu a zrejme bude obvinený z pokusu o spáchanie teroristického útoku.

Viac o téme: útočníkNew YorkAkajíd Ulláh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu