Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Teroristi sú čoraz vynaliezavejší: Neuveríte, z čoho dokážu vyrobiť smrtiacu bombu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Čoraz viac teroristov vie, ako zmeniť laptop na výbušné zariadenie, a predstavitelia v Spojených štátoch sú tým čoraz viac znepokojení. Možnosť zákazu laptopov v príručnej batožine v lietadlách je preto stále reálna, informovala v pondelok americká spravodajská televízna stanica CBS News.

 "Zistili sme, že americkí predstavitelia sú čoraz znepokojenejší možnými teroristickými útokmi na komerčné lety," uviedla televízia. Podľa kompetentných činiteľov sa takáto laptopová bomba dá vyvinúť pomerne rýchlo a čoraz viac teroristov získava vedomosti potrebné na jej vyrobenie, poznamenáva televízna stanica.

CBS News už v marci informovala o tom, že teroristické skupiny dolaďujú a testujú bomby, ktoré môžu byť ukryté v laptopoch a môžu byť neviditeľné na bezpečnostných skeneroch. Odvtedy tieto obavy podľa televízie nezoslabli. 

Teroristi sú čoraz vynaliezavejší:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Práve naopak. S teroristickými útokmi naberajúcimi v Európe na tempe majú americkí bezpečnostní predstavitelia čoraz väčšie obavy zo schopností teroristických organizácií uskutočniť útoky na komerčné letectvo, ktoré al-Káida a Islamský štát vidia ako jeden zo svojich hlavných cieľov," uviedla CBS News. 

Televízia ďalej informovala, že americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť sa snaží komunikovať s leteckými spoločnosťami a letiskami na celom svete o možných zvýšených bezpečnostných opatreniach. 

"Predstavitelia Spojených štátov trvajú na tom, že možnosť zákazu laptopov je veľmi reálna. Minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly je tomu stále naklonený a zároveň presadzuje aj iné opatrenia na zvýšenie bezpečnosti," uviedla CBS News. 

USA v súčasnosti zakazujú používanie väčších elektronických prístrojov na palubách lietadiel smerujúcich do krajiny z viacerých letísk na Blízkom východe a v severnej Afrike.  Washington minulý mesiac rokoval o bezpečnosti leteckej dopravy a možnom sprísnení opatrení aj s predstaviteľmi Európskej únie. Na zmene pravidiel týkajúcich sa letov zo starého kontinentu sa zatiaľ nedohodli. 

Viac o téme: NotebookTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu