Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecko podozrivé z nepriamej podpory terorizmu: Moslimom predali miliardové zásoby zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemecko vyviezlo v roku 2015 zbrane za 7,86 miliardy eur. Je to takmer dvakrát viac ako rok predtým, keď vláda udelila povolenia na vývoz zbraní v hodnote 3,97 miliardy eur, informoval nedeľník Welt am Sonntag (WaS) s odvolaním sa na správu, ktorou sa bude nemecký kabinet zaoberať v stredu.

Suma za vlaňajšok, keď vláda vydala 12.687 povolení na vývoz, je najvyššia od začiatku 21. storočia. Prekročila dokonca aj predbežný údaj (7,5 miliardy eur), ktorý minister hospodárstva Sigmar Gabriel zverejnil vo februári.

Ministerstvo podľa WaS výrazný nárast exportu zbraní nepoprelo, zdôvodnilo ho však celým radom špecifických faktorov. Napríklad predaj štyroch tankovacích lietadiel Spojenému kráľovstvu v hodnote 1,1 miliardy eur bol síce schválený vlani, ale lietadlá boli vyrobené už v roku 2008.

Ďalším špecifikom je schválenie predaja tankov a samohybných húfnic vrátane munície a sprievodných vozidiel pre Katar v hodnote 1,6 miliardy eur. V správe sa poukazuje na to, že tento obchod schválila ešte predchádzajúca vláda v roku 2013. Vývoz zbraní do Kataru je pritom v Nemecku považovaný za citlivú záležitosť a opakovanie ho kritizuje opozícia, pretože táto krajina je obviňovaná z podpory radikálnych islamistov.

Uvedené skutočnosti svedčia podľa opozičnej strany Ľavica o tom, že v Nemecku nefunguje kontrola vývozu zbraní. Skutočné čísla sú navyše oveľa vyššie, ako sa píše vo vládnej správe, pretože k ôsmim miliardám eur treba prirátať vývozné licencie za takmer päť miliárd eur.

Viac o téme: ZbraneBerlínKatarTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu