Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kresťania sa boja o život utečencov: Luxusná cesta do Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Talianske katolícke a evanjelické organizácie dnes oznámili, že začnú letecky prepravovať uchádzačov o azyl zo severnej Afriky a z Blízkeho východu do Európy, aby ich ušetrili nebezpečnej plavby po mori.

Z vyše 924.000 migrantov, ktorí prišli tento rok do Európy cez Stredozemné more, zahynulo alebo je nezvestných takmer 3700 ľudí, teda 0,4 percenta. Koncom minulého týždňa to nahlásila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), uviedla tlačová agentúra DPA. 

"Vďaka nášmu programu konečne niečo robíme s týmito takzvanými cestami smrti," povedal na tlačovej konferencii Marco Impagliazzo, šéf talianskej mimovládnej katolíckej organizácie Komunita svätého Egídia. 

Komunita svätého Egídia plánuje spoločne s talianskou Federáciou evanjelických cirkví (FCEI) otvoriť kancelárie v Maroku a Libanone, cez ktoré sa utečencom zabezpečia humanitárne víza do Talianska. Tieto víza však utečencom nezaručia právo na vstup do ostatných krajín Európskej únie. Prví utečenci, ktorí využijú tento program, pricestujú podľa očakávania do Talianska koncom januára. 

Migrantom uhradia aj cestovné náklady a poskytnú im ubytovanie, právnu pomoc pri azylovom procese a tiež jazykové kurzy. Deti umiestnia do škôl a dospelých nasmerujú na odborné profesijné školenia. 

Talianska vláda do tohto projektu finančne neprispeje, ale súhlasila, že bude vydávať víza potrebné na to, aby program fungoval. 

Viac o téme: UtečenciKresťaniaMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu