Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bombové útoky v Iraku: Najmenej 26 mŕtvych, explózie na trhoviskách!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BAGDAD – Najmenej 26 ľudí zomrelo dnes počas série bombových výbuchov proti šiitskym moslimom na trhoviskách v Iraku. Informovala o tom agentúra reuters s odvolaním sa na miestne policajné a nemocničné zdroje.

V šiitskej štvrti Kázimíja v hlavnom meste Bagdad zabil výbuch bomby v aute na trhovisku s vtákmi 13 ľudí. Následne, iba minútu nato, vybuchla o 100 metrov ďalej nálož v zaparkovanom vozidle. Zranenia utrpeli desiatky ľudí.

Ďalších 13 ľudí zabili výbuchy bômb v dvoch autách na trhu so zeleninou v šiitskom meste Hilla, 100 kilometrov na juh od Bagdadu. Ide o najnovšie útoky v sérii násilností sprevádzajúcej narastajúce napätie medzi irackými sunnitmi, šiitmi a etnickými Kurdmi. Hoci ich ubudlo od rokov 2006-2007, kedy násilie dosiahlo svojho vrcholu s desiatkami tisíc obetí, povstalci pokračujú v útokoch s vysokým počtom obetí najmenej raz mesačne.

Každý piatok prichádzajú tisícky Iračanov na trhoviská nakupovať či tráviť čas so svojimi rodinami. Trhy sú častým terčom militantov, ktorých cieľom je, aby si ich útoky vyžiadali čo najviac obetí, píše agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu