Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nemci v ohrození: Čakajú početný návrat islamských militantov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká spravodajská služba varovala, že početní vycvičení islamskí militanti, ktorí plánovali bojovať v Mali, sa vracajú do Nemecka a predstavujú tak pre krajinu novú hrozbu. Hans-Georg Maassen z domácej spravodajskej služby novinárom v stredu povedal, že Mali bolo najlukratívnejšou destináciou pre mladých militantov žijúcich v Nemecku, až kým Francúzsko v januári vo svojej bývalej africkej kolónii neintervenovalo.

Paríž tak pomohol malijskej vláde získať kontrolu nad severnými územiami, ktoré boli od minulého roka pod nadvládou extrémistov. Maasen uviedol, že do Mali sa v roku 2012 pokúsilo cez Egypt dostať asi 60 osôb z Nemecka, avšak „celá banda sklamaných chlapíkov“ sa pre francúzsku intervenciu zase vrátila. Ako dodal, po návrate sa budú nachádzať pod sprísneným dohľadom, pretože sa stali radikalizovanejšími a vedia používať zbrane.

Holandská vláda rovnako v stredu zvýšila úroveň teroristického ohrozenia vo svojej krajiny s odôvodnením, že občania Holandska odchádzajú bojovať do občianskej vojny v Sýrii a môžu sa vrátiť z bojov traumatizovaní a radikalizovaní, uviedol v stredu holandský Národný koordinátor pre bezpečnosť a boj proti terorizmu. "Šance útoku v Holandsku alebo proti holandským záujmom v zahraničí sa zvýšili," uviedol. Dôvodom obáv sú vyhlásenia bojovníkov džihádu po návrate zo Sýrie a znaky narastajúcej radikalizácie medzi holandskou mládežou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu