Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Samovražedný atentát v Iraku si vyžiadal najmenej 20 životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MUSAJÁB - Samovražedný bombový útočník v aute zabil dnes popoludní najmenej 20 šiitských moslimských pútnikov v irackom meste Musajáb počas šiitského náboženského sviatku. Správu priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.

Po útoku na pútnikov, ktorí stáli na autobusovej stanici v Musajábe, utrpeli zranenia aj ďalšie desiatky osôb. Musajáb sa nachádza približne 60 kilometrov južne od irackého hlavného mesta Bagdad. Bomba uložená v aute zasiahla pútnikov, keď sa vracali z púte do posvätného mesta Karbalá, kde slávili arbaín. Ide o náboženský sviatok, ktorý si šiiti pripomínajú na záver 40-dňového obdobia smútku po výročí mučeníckej smrti uctievaného šiitského svätca zo siedmeho storočia Imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. Zabili ho práve v meste Karbalá.

Útok len zdôrazňuje sektárske napätie, ktoré môže ešte viac destabilizovať krajinu rok po odchode amerických vojakov z krajiny. Šiiti sú počas arbaínu často terčom útokov militantov, a to už od americkej invázie v Iraku v roku 2003, ktorá zvrhla sunnitského diktátora Saddáma Husajna. Ten šiitské sviatky zakazoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu