Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podľa Tuska existuje spojenie medzi poľským teroristom a Breivikom!

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk dnes na tlačovej konferencii povedal, že existuje spojenie medzi mužom (45), zadržaným pre podozrenie z prípravy teroristického útoku na poľský parlament a Andersom Behringom Breivikom, ktorý vlani v Nórsku zabil 77 ľudí.

Poliak podľa Tuska "neskrýval svoj obdiv voči Breivikovi" a vyšetrovateľov k nemu pomohla priviesť analýza zahraničných kontaktov nórskeho masového vraha. Podľa poľskej televízie, ktorá citovala zdroje blízke vyšetrovaniu, chemik plánoval odkopírovať metódy, ktoré použil Breivik.

Cieľom jeho útoku mala byť budova parlamentu počas zasadnutia, na ktorom by boli vnútri prezident, premiér, poslanci a vládni ministri, informoval krakovský prokurátor Mariusz Krason. Dátum útoku si zadržaný ešte nevybral. Chcel umiestniť štyri tony výbušnín v aute a odpáliť ho pred budovou Sejmu. Pri celoštátnom záťahu zhabali výbušniny, vrátane trhavín hexogén a trinitrotoluén (TNT), detonátorov a nepriestrelných viest.

Zadržaný bol vedeckým pracovníkom na Poľnohospodárskej univerzite v Krakove, kde pracoval s výbušninami a mal prístup do laboratória, uviedla poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW). MISA. Rektor univerzity Wlodzimierz Sady povedal, že muž vyučoval chémiu a robil výskum a až do svojho zatknutia nevzbudzoval žiadnu pozornosť.

 Prokuratúra dnes zverejnila videá, na ktorých boli zaznamenané skúšobné explózie vo veľkej zalesnenej oblasti, ktoré údajne realizoval podozrivý. Muž po zatknutí spočiatku mlčal, ale neskôr sa podľa Krasona čiastočne priznal. V prípade odsúdenia mu hrozí až päť rokov väzenia, napísala agentúra DPA.

Dvoch spolupracovníkov zatkli za ilegálne prechovávanie zbraní a dvoch ďalších vypočúvali. "Bol presvedčený, že súčasná sociálna a ekonomická situácia v našej krajine ide nesprávnym smerom, pretože prakticky všetky vládne a mocenské funkcie sú obsadené ľuďmi, ktorých opísal ako 'cudzích'...., podľa jeho mienky nie sú skutočnými Poliakmi," vysvetľoval dnes Krason jeho motiváciu. Podozrivý "nie je členom politického hnutia ani strany. Tvrdí, že konal z nacionalistických, antisemitských a xenofóbnych pohnútok," dodal prokurátor.

Premiér Tusk zdôraznil, že zadržanie podozrivého, ku ktorému došlo 9. novembra v Krakove, "je dramatická skúsenosť, pretože sme sa doteraz s podobnými incidentmi nestretli... Takýto signál nemôžeme zobrať na ľahkú váhu... Nech je to signál pre nás všetkých, že by sme.... sa mali zbaviť vo verejnej debate jazyka agresie," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu