Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Úbohá bezpečnosť poľského parlamentu: Dnu prepašovali 3 kilá výbušnín!

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľským novinárom sa podarilo bez povšimnutia ochranky preniesť do dolnej komory parlamentu tri kilogramy materiálu využiteľného na výrobu bomby. Stalo sa tak len mesiac po tom, čo polícia odhalila verejnosti zámer krakovského profesora odpáliť pred Sejmom silnú nálož a ohroziť tak politické špičky krajiny.

OznámilI to dnes poľské médiá. Muži, ktorí si zámerne zložili novinárske preukazy, prešli údajne stráženým bočným vchodom budovy až do snemovne sály a nakoniec aktovku s potenciálne nebezpečným obsahom odložili v konferenčnej miestnosti, kde práve zasadala skupina poslancov. Svoj "test" vykonali v decembri minulého roka.

"Je to neslýchané a šokujúce. Ukazuje to, aké jednoduché je dostať sa sem," citoval predsedníčku dolnej snemovne Ewu Kopaczovú web poľského rozhlasu thenews.pl. Experti z varšavskej Vojenskej technologickej akadémie potvrdili, že z materiálu, ktorý novinári prepašovali do Sejmu, by sa dala vyrobiť bomba.

V novembri minulého roka polícia zadržala muža (45), ktorý sa chystal odpáliť silnú nálož pred budovou parlamentu v čase, keď by sa zasadnutia zúčastnili premiér Donald Tusk a prezident Bronislaw Komorowski. K výbušninám mal prístup ako vedecký pracovník na poľnohospodárskej univerzite v Krakove.

Políciu na stopu pripravovaného atentátu priviedla dôkladná analýza poľských kontaktov nórskeho teroristu Andersa Breivika, ktorý v auguste 2010 v Osle a na ostrove Utöya zabil 77 ľudí. Poľský denník Gazeta Wyborcza potom zverejnil vládne informácie pochádzajúce už z roku 2010, podľa ktorých sú budovy parlamentu veľmi zle chránené proti teroristickému útoku a sú dokonca jedny z najzraniteľnejších na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu