Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bin Ládin chcel poškodiť svetovú ekonomiku ničením ropných tankerov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

WASHINGTON - Líder al-Káidy Usáma bin Ládin plánoval únosy ropných tankerov a ich ničenie na mori. Malo sa tak uškodiť svetovej ekonomike tým, že by sa zvýšila cena komodity. Americké úrady o jeho zámere, ktorý chcel realizovať vlani, informovali v piatok po preskúmaní ďalších jeho nahrávok.

Pomerne jednoducho uskutočniteľné útoky na ropný priemysel mali vyvolať celosvetovú paniku a zasiahnuť obyvateľov Západu na najcitlivejšom mieste, na čerpacích staniciach.
      
Napriek tomu, že sa tento zámer pokladá skôr za fantáziu, FBI a americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť varovali vo štvrtok políciu a ropný priemysel. Podľa agentúry Associated Press upozorňujú na to, že al-Káida zbierala informácie o veľkosti a konštrukcii ropných tankerov a usúdila, že na jar a v lete sú najvhodnejšie podmienky na priblíženie sa k lodiam. Súčasne konštatovala, že podstatne ľahšie by sa dali tankery ničiť zvnútra a ich ničenie by malo vytvoriť "mimoriadne veľkú hospodársku krízu".
      
V dokumentoch bin Ládina z februára 2010 teroristické skupiny konštatovali, že New York, Washington, Los Angeles a Chicago sú vhodnými cieľmi na útoky. Mali by sa uskutočniť k 10. výročiu útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku, ku ktorému došlo 11. septembra 2001; na Vianoce; 4. júla, kedy sa oslavuje vyhlásenie americkej nezávislosti; a v januári, v deň posolstva amerického prezidenta o stave Únie.
      
Hovorca ministerstva pre vnútornú bezpečnosť Matthew Chandler povedal, že teraz nemajú úrady poznatky o pripravovaných útokoch v zahraničí a v Spojených štátoch na ropné zariadenia a plynovody. Vlani sa však o ne členovia al-Káidy sústavne zaujímali, ako aj o ropné tankery a ropnú infraštruktúru na mori.
      
Teroristické útoky na ropnú infraštruktúru však nie sú ničím novým. Členovia britskej teroristickej bunky, ktorí chceli v roku 2006 uniesť lietadlo počas transatlantického letu, mali už hotové plány aj na ničenie ropných a plynárenských zariadení v Británii. A skupina al-Káidy v Jemene zaútočila na produktovody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu