Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Grécko je opäť v plameňoch: Splodiny z lesných požiaroch sa dostali až do Atén

Miestni obyvatelia sledujú požiar zo strechy domu na aténskom predmestí Peania
Miestni obyvatelia sledujú požiar zo strechy domu na aténskom predmestí Peania (Zdroj: TASR/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - Po niekoľkých týždňoch sucha a príchode veterného počasia vypukli na území Grécka ďalšie lesné požiare. Najhoršia situácia je na ostrove Euboia (Evia) v Egejskom mori a v oblasti okolo mesta Téby severozápadne od Atén, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie gréckych hasičov.

Od skorého rána sú nasadené hasičské vrtuľníky a iné lietadlá v snahe dostať oheň pod kontrolu, povedal hovorca hasičského zboru pre rozhlasovú stanicu Skai TV. V súvislosti s najnovšími požiarmi nie sú hlásené zranenia. Splodiny horenia sa dostali až do Atén, kde bolo podľa svedkov cítiť silný zápach.

Grécko sužuje séria požiarov od víkendu, pretože ich šíri vietor so silou víchrice, zatiaľ čo teploty dosahujú 40 stupňov Celzia. Len v pondelok dostali grécki hasiči pod kontrolu rozsiahly lesný požiar, ktorý ohrozoval domy na okraji hlavného mesta.

V nedeľu zase dostali po dvojdňovom boji pod kontrolu požiar na malom ostrove Elafonisos pri polostrove Peloponéz. Rozsiahly lesný požiar v súčasnosti vyčíňa aj na blízkom Cypre, pripomenula DPA.

Prírodné požiare na španielskom ostrove sú pod kontrolou

Nebezpečné prírodné požiare, ktoré niekoľko dní vyčíňali v horách na ostrove Gran Canaria, súčasti španielskych Kanárskych ostrovov, sú teraz do veľkej miery už pod kontrolou. Trvajú však obavy, že silný vietor znovu rozdúcha iskry a plamene sa opäť rozhoria. V utorok o tom informovali španielske televízne stanice.

Zhorelo približne 1500 hektárov zalesnenej pôdy v oblastiach juhozápadne od ostrovného hlavného mesta Las Palmas, pričom požiar si vynútil aj dočasnú evakuáciu približne 1000 ľudí. Plamene sa rozhoreli v sobotu 10. augusta neďaleko dediny Artenara v západnej časti ostrova Gran Canaria, len 32 kilometrov od Las Palmas, a odtiaľ sa šírili ďalej.

Polícia v pondelok uviedla, že podľa jej presvedčenia požiar spôsobilo neopatrné používanie spájkovačky, pričom v tejto súvislosti už v sobotu zadržala 55-ročného muža. Ďalší požiar vypukol v noci na utorok na východe ostrova, neďaleko mesta Telde, oznámili na Twitteri pohotovostné služby.

Úrady evakuovali aj mnoho domov v známej turistickej atrakcii, rokline Guayadeque. Záchranné služby neskôr informovali, že aj tento požiar je už pod kontrolou. Mnoho ulíc v obciach a mestách na ostrove Gran Canaria dočasne uzatvorili práve pre požiar a dym.

Viac o téme: PožiarHasičiGréckoAtényLesné požiarePeania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu