Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Hrôza v Guatemale: VIDEO Letecké zábery skazy, smrtiaca sopka pochovala zaživa najmenej 62 ľudí

Vyčíňajúca sopka v Guatemale Zobraziť galériu (10)
Vyčíňajúca sopka v Guatemale (Zdroj: Twitter/Officialdadymo)

GUATEMALA - Najmenej 62 ľudí zomrelo po nedeľňajšej erupcii guatemalskej sopky Volcán de Fuego, informoval dnes guatemalský ústav pre forenzné vedy. Jeden z najaktívnejších vulkánov v Strednej Amerike začal chŕliť lávu a dym a pokryl svoje okolie vrátane časti hlavného mesta Guatemaly vrstvou ťažkého popola. Sopka dnes vybuchla druhýkrát a guatemalské pobrežie zasiahlo zemetrasenie o sile 5,2 stupňa. Podľa svedkov nebolo v hlavnom meste cítiť.

Doteraz bolo v osadách Los Lotes a El Rodeo nájdených 62 mŕtvych, z ktorých bolo iba 13 identifikovaných, informoval riaditeľ guatemalského ústavu pre forenzné vedy Penuel García.
Viac ako štyri desiatky zranených boli prevezené do nemocníc - podľa predbežných vládnych odhadov bolo ranených najmenej tri stovky osôb.

Tisíce ďalších ľudí museli opustiť svoje domovy. Ďalšie osoby boli podľa médií evakuované dnes po novom výbuchu sopky. Záchranári dnes pomocou helikoptér z oblastí zasiahnutých popolom, bahnom či lávou vyslobodili 10 osôb, informovala agentúra AP.

Zatiaľ sa im nepodarilo dostať k niektorým obyvateľom odrezaným od sveta pyroklastickými prúdmi. Tie sú tvorené zmesou žeravých sopečných plynov, popola a magmy a po svahu sopky putujú rýchlosťou až stoviek kilometrov za hodinu.

Po nedeľnej erupcii začala po úbočí sopky stekať láva, ktorá údajne dosahovala teploty okolo 700 stupňov Celzia. Volcán de Fuego (španielsky "ohnivá sopka") sa tento rok prebudil už druhýkrát a podľa miestnych expertov ide o najväčšiu erupciu od roku 1974, napísal spravodajský server BBC.
Kvôli výbuchom bola nariadená evakuácia viac ako 3200 ľudí a podľa úradov zasahuje rozptyl sopečného popola územia, na ktorom žije približne 1,7 milióna ľudí. V núdzových evakuačných centrách našlo cez noc azyl cez 1360 ľudí.

Hrôza v Guatemale: VIDEO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Oliver de Ros)

Volcán de Fuego siaha do výšky 3763 metrov nad morom a nachádza sa len asi 40 kilometrov západne od guatemalského hlavného mesta Guatemala. V dôsledku nepriaznivého vetra pokryl popol i časť metropoly a miestne medzinárodné letisko muselo dočasne prerušiť prevádzku. Dnes bolo síce opäť sprevádzkované, ale jeho tlačový odbor necháva na jednotlivých aerolinkách, či znovu obnoví lety - sopečný popol môže poškodiť letecké motory.

Guatemalská vláda vyhlásila kalamitný stav v trojici najviac zasiahnutých departementov Chimaltenango, Escuintla a Sacatepéquez. Viceprezident Jafeth Cabrera v nedeľu večer navštívil v Rooseveltovej nemocnici v guatemalskej metropole zranených, medzi ktorými sú predovšetkým ľudia, ktorí utrpeli popáleniny.

Hrôza v Guatemale: VIDEO
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Oliver de Ros)

"Nechcel som tomu veriť, sopka občas dymí, ale toto som ešte nezažil," povedal denníku Prensa Libre obyvateľov jednej zo zasiahnutých obcí Domingo López, ktorému láva popálila nohu.
Lávový prúd podľa guatemalského úradu pre prírodné katastrofy (CONRED) zasiahol dedinu El Rodeo na juhovýchodnom úpätí kužeľovitej hory, kde zničil domy a spálil niekoľko obyvateľov. "Bohužiaľ El Rodeo bolo zavalených a kvôli láve sa nie sme schopní dostať do dediny La Libertad, možno tam tiež zomreli nejakí ľudia," citovala BBC šéfa CONRED Sergia Cabanas. Ten predtým informoval aj o smrti jedného pracovníka tohto úradu.

Záchranári dnes ráno obnovili pátranie po preživších, ktoré prerušili s príchodom noci. V teréne sú stovky pracovníkov vrátane hasičov, policajtov a vojakov. Niektorí podľa agentúry AP uviedli, že v jednej oblasti spozorovali uväznené osoby, ale nemohli sa k nim dostať, pretože cesty prekrížili pyroklastické prúdy.

Viac o téme: GuatemalaVolcán de Fuego
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu