Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie: Otrasy zrovnali so zemou niekoľko budov

KUMAMOTO - Najmenej 45 zranených, z toho päť vážne, si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 6,4, ktoré dnes zasiahlo najjužnejší z hlavných japonských ostrovov Kjúšu. V oblasti sa zrútilo viacero domov a budov. Informovala o tom agentúra AP.

Japonský meteorologický úrad uviedol, že zemetrasenie, zaznamenané o 21.26 h miestneho času (14.26 h SELČ), zasiahlo najjužnejšie položený ostrov Kjúšu 11 kilometrov východne od mesta Kumamoto. Otrasy vychádzali z hĺbky 23 kilometrov, dodala americká geologická služba USGS. Po hlavnom otrase bolo zaznamenaných najmenej desať dotrasov. Úrady varovanie pred hroziacimi vlnami cunami nevydali.

Podľa japonskej televízie NHK v meste Mašiki s približne 34.000 obyvateľmi, ktoré leží neďaleko epicentra zemetrasenia, vypukol v jednej z budov požiar. Približne 16.000 domácností v oblasti postihnutej zemetrasením zostalo bez elektriny a v 38.000 domácnostiach v meste Kumamoto boli prerušené dodávky plynu. Úrady z preventívnych dôvodov prerušili prevádzku rýchlostných vlakov.

"Máme v úmysle urobiť všetko preto, aby sme mali situáciu pevne pod kontrolou," uviedol podľa agentúry Reuters japonský premiér Šinzó Abe, pričom dodal, že má v úmysle získať o situácii po zemetrasení čo najviac informácií.

Viac o téme: JaponskoKumamoto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu