Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Christchurch opäť zasiahlo zemetrasenie, jeden mŕtvy

Zemetrasenie poškodilo Christchurch Zobraziť galériu (6)
Zemetrasenie poškodilo Christchurch

CHRISTCHURCH - Niekoľko následných otrasov zasiahlo novozélandské mesto Christchurch, kde si pondelkové zemetrasenie vyžiadalo jeden ľudský život a 45 obyvateľom spôsobilo zranenia. Podľa agentúr boli prerušené dodávky elektriny aj vody.

Desaťtisíce ľudí sa v dôsledku otrasov ocitli bez elektriny, pričom v zimných nociach sa teploty na ostrovoch blížia k bodu mrazu. Úradom sa však podľa agentúry AP podarilo obnoviť dodávky elektriny väčšine postihnutých, takže bez energie zatiaľ zostáva už len 7000 domácností. Energetická spoločnosť preto poskytla aspoň generátory.

Pri posledných otrasoch štyri desiatky ľudí utrpeli zranenia, väčšinou ľahké. Dvaja ľudia zostávajú hospitalizovaní. Zomrel jeden starý obyvateľov opatrovateľského domu, iné informácie o obeti zverejnené neboli.

Od 22. februára, kedy zemetrasenie o sile 6,3 stupňa Richterovej stupnice v meste Christchurch zabilo 181 ľudí, zasiahli oblasť tisíce následných otrasov. Ten najväčší o sile cez päť stupňov mal ale ohnisko v relatívne malej hĺbke a v blízkosti mesta, takže spôsobil zrútenie aj niektorých nových budov. Zhoršil aj stav desiatok už skôr poškodených stavieb. Jeden z posledných domov, ktoré ešte v centre mesta stáli, sa tiež zosunul.

Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa nevracali do poškodených budov. Zostali uzavreté školy, ale v niektorých štvrtiach už začalo odpratávanie trosiek.

Zemetrasenia sú na Novom Zélande časté, pretože tu na seba narážajú dve veľké zemskej dosky a ostrovy ležia aj v takzvanom tichomorskom ohnivom prstenci. Seizmológovia v tejto ostrovnej krajine zaznamenajú až 15.000 zemetrasení ročne, ale nanajvýš 150 ich človek vníma a dve desiatky dosahujú päťstupňové hodnoty.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu