Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Oseti prevzali kontrolu nad dedinou Perevi, hrozí hromadný útek obyvateľov

(Zdroj: SITA)

TBILISI - Príslušníci ozbrojených síl separatistickej oblasti Južné Osetsko prevzali kontrolu nad spornou gruzínskou dedinou Perevi a vyvolali tak hrozbu hromadného úteku jej obyvateľov.

V sobotu o tom informovali gruzínski predstavitelia. V obci na západnej hranici Južného Osetska, ktorú od augustovej vojny s Gruzínskom kontrolovali ruské sily, žije približne 1100 ľudí, prevažne etnických Gruzíncov.

"Ruská armáda sa dnes stiahla z Perevi a do dediny vstúpilo približne 50 ozbrojených juhoosetských milicionárov," uviedla pre tlačovú agentúru AFP hovorkyňa gruzínskeho ministerstva zahraničných vecí Chatuna Iosavová. Podľa hovorcu ministerstva vnútra Šotu Utiašviliho počas príchodu juhoosetských síl nezaznamenali žiadne prípady násilia, očakáva sa však hromadný útek obyvateľov.

"Gruzínske obyvateľstvo je pod hrozbou a počas noci alebo zajtra ráno očakávame hromadný exodus," povedal. Podľa Utiašviliho Gruzínsko upozornilo prítomných pozorovateľov Európskej únie, pričom gruzínske bezpečnostné sily nebudú reagovať. Pozorovateľská misia Európskej únie (EUMM) v Gruzínsku vydala vyhlásenie, podľa ktorého je situáciou v Perevi "znepokojená".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu