Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Horor na dovolenke v Turecku: Samko (5) sa spúšťal tobogánom, vyšiel celý od krvi a v bezvedomí

Samko sa chcel spustiť tobogánom, vyšiel z neho v bezvedomí. Zobraziť galériu (4)
Samko sa chcel spustiť tobogánom, vyšiel z neho v bezvedomí. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Päťročný Samko sa chcel iba spustiť na tobogáne v Turecku. Keď do neho vliezol ešte netušil, že z neho vyjde celý od krvi a s rozbitou hlavou. Hororová dovolenka pokračovala pre jeho zúfalú matku v nemocnici. Strašné chvíle prežívala aj rodina na Slovensku. Príbeh ako zo zlého sna ešte nekončí. V hre je zdravie malého chlapca.

Vaše tipy

Krvavá zrážka na tobogáne

Nehoda sa stala minulú sobotu (12. augusta) počas nevinného hrania sa v bazéne. Samko (5) sa spúšťal tobogánom. "Dcéra nám zavolala v sobotu cca 12:15, že sú v nemocnici. Samko dopadol do vody z tobogánu a už bol v bezvedomí a krvavý a z vody ho vytiahol nejaký ruský občan. Dcéra bola na kraji bazénu. Ten Rus pravdepodobne išiel v tobogáne pred ním a malý doňho narazil," opisuje situáciu rodina, ktorá je na Slovensku a nechce byť menovaná.

Tobogán, ktorý sa stal Samkovi takmer osudným
Zobraziť galériu (4)
Tobogán, ktorý sa stal Samkovi takmer osudným  (Zdroj: Tip čitateľa)

V nemocnici zistili Samkovi prasknutú spodinu lebečnú, krvácanie do mozgu a opuch mozgu. 48 hodín musel byť na pozorovaní na intenzívnej starostlivosti, potom ho previezli na normálnu izbu. Podľa rodiny krvná zrazenina tlačí chlapcovi na mozog, zle vidí a niekedy vidí až trojmo. Neskôr sa mu polepšilo a trojmo už nevidí.

Samkov stav sa zlepšuje, ale stále nie je z najhoršieho vonku
Zobraziť galériu (4)
Samkov stav sa zlepšuje, ale stále nie je z najhoršieho vonku  (Zdroj: Tip čitateľa)

Poisťovňa vybavila matke hotel štyri a pol kilometra od nemocnice, ktorý si musela zaplatiť. "Povedali nám, že cena za hotel na 10 dní by ju vyšla zhruba na 1 200 eur," tvrdí rodina s tým, že by sa to riešilo cez poistnú udalosť. Matka, samozrejme, nechcela odchádzať od synčeka a spala pri ňom na zemi.

V súčasnosti sa čaká na rozhodnutie lekárov ako a kedy pôjde domov. Spolu s poisťovňou sa musia rozhodnúť, kedy chlapca pustia domov.

Prípad sleduje aj honorárny konzul

Incident monitoruje aj ministerstvo zahraničných vecí. "Stav maloletého je stabilizovaný a komunikuje s rodičmi, s ktorými je honorárny konzul SR v Manavgate/Antalya v stálom kontakte. Podľa jeho vyjadrenia rodičia maloletého zatiaľ neuvažujú o prevoze," informoval Topky hovorca Lajčákovho rezortu Igor Skoček.

Hotelový komplex v Turecku, kde boli ubytovaní Slováci
Zobraziť galériu (4)
Hotelový komplex v Turecku, kde boli ubytovaní Slováci  (Zdroj: Tip čitateľa)

Sťažnosti na komunikáciu

Rodina na Slovensku, ktorá sa na Topky obrátila, sa však hnevá na komunikáciu cestovky, ktorá podľa nej nedostatočne odkomunikovala nešťastný incident. Preto sme sa obrátili na Kartago Tours, aby celú situáciu objasnili. "Po obdržaní všetkých informácií sme volali s delegátkou, následne s poisťovňou a volali sme aj ambasádu v Turecku. Dnes (v pondelok - pozn. red.) sme volali aj do cestovky a tam ma nechceli spojiť s nikým kompetentným," sťažujú sa.

Matke v nemocnici nosili jedlo z hotela, kde boli ubytovaní. "Odišla do nemocnice v mokrých plavkách a delegátka nemala záujem, aby im zabezpečila veci ohľadom prezlečenia a prevzatia osobných vecí z hotela. Ochotná bola recepčná so sestričkou, ktorá jej vybavila auto do hotela a späť do nemocnice. Dcéra nám ešte hovorila, že každý deň za nimi chodí sestra recepčnej z hotela a tá im nosí jesť a piť," tvrdí rodina s tým, že ešte včera ich boli pozrieť.

Cestovka sa bráni

"V Turecku je s ním jeho matka, ktorá je, samozrejme, o všetkom informovaná," bráni sa Juraj Sliacky z cestovnej kancelárii, preto nerozumie, ako nemohla byť rodina informovaná, keďže matka chlapca je s ním v Turecku a má všetky informácie.

"Zranený chlapec je v nemocnici v Turecku, zabezpečenie jeho pobytu aj pobytu matky v nemocnici, či jej prístup k chlapcovi má v zmysle platnej legislatívy a uzavretej poistnej zmluvy na starosti aj v kompetencii poisťovňa, ktorá celý prípad prevzala a rieši ho, komunikuje s rodinou aj nemocničným personálom," reaguje Sliacky s tým, že sú pripravení poskytnúť potrebnú pomoc pri ďalšom pobyte či prípadnej doprave chlapca.

O prevoze chlapca na Slovensko rozhodnú teda až najbližšie dni.

Viac o téme: DovolenkaTobogánTureckoSamko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu