Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo Ficových rodných Topoľčanoch sa dejú veci: Poburujúce LETÁKY kotlebovcov, manipulácia histórie

Marián Kotleba Zobraziť galériu (5)
Marián Kotleba (Zdroj: TASR/Roman Hanc, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA/TOPOĽČANY - Obyvatelia Topoľčian sú pobúrení letákmi, ktoré ich pozývajú na sobotňajšie premietanie filmu Bitka pri Viedni spojené s vystúpením zástupcu strany Ľudová strana Naše Slovensko. Snímka, ktorú pre xenofóbny pohľad na spracovanie historických udalostí odmietla odvysielať aj verejnoprávna RVTS, si môžu občania dokonca pozrieť priamo v koncertnej sále pod radnicou, ktorá patrí mestu. Zdá sa, že pokým napríklad Piešťany či Nové Zámky aktivity kotlebovcov stopli, v rodnom mesta premiéra Roberta Fica majú zelenú.

Vaše tipy

Zatiaľ čo Robert Fico brojí proti rozrastajúcemu sa extrémizmu, v jeho rodnom meste si kotlebovci 24. februára otvorili okresnú kanceláriu a na sobotu majú naplánované premietanie kontroverzného filmu, ktorý má uviesť parlamentný poslanec a podpredseda ĽSNS Milan Uhrík. Na letáku, ktorý si našli obyvatelia v schránkach, sa vyníma aj logo strany.

Vo Ficových rodných Topoľčanoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

"Najväčším šokom je to, že sa toto stretnutie uskutoční priamo na mestskom úrade na radnici v priestoroch koncertnej sály. Zatiaľ čo ostatné mestá rušia akékoľvek politické stretnutia strany, ktorá sa netají fašistickým posolstvom, popiera význam SNP či samotný holokaust je veľmi smutné, že mesto Topoľčany na čele s primátorom prenajme svoje vlastné priestory (dokonca na radnici) na politické stretnutie spolu s propagáciou strany," napísala nám pobúrená čitateľka.

Vo Ficových rodných Topoľčanoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Piešťany povedali kotlebovcom nie

Podobnú kauzu riešilo nedávno aj mesto Piešťany. Stretnutie sympatizantov Ľudovej strany Naše Slovensko v mestskom kultúrnom stredisku, ktoré sa malo uskutočniť 7. marca, zrušili. Vedenie mesta označilo prísľub prenájmu priestorov kotlebovcom ako zlé vyhodnotenie situácie zo strany zamestnancov.

K zrušeniu prispeli aj rozhorčené reakcie obyvateľov a rodákov Piešťan, ktorí vyjadrili zásadný nesúhlas s tým, aby sa takáto akcia odohrala len niekoľko dní pred výročím založenia Slovenského štátu.

Milan Uhrík
Zobraziť galériu (5)
Milan Uhrík  (Zdroj: SITA)

Rozruch v Rimavskej Sobote

V deň, kedy extrémisti zvyknú oslavovať vznik nacistického vojnového štátu z roku 1939, mali usporiadať kotlebovci v Rimavskej Sobote galavečer v tamojšom Dome kultúre. Do mesta mal zavítať aj samotný predseda ĽSNS Marián Kotleba. Po tom, čo sa zdvihla vlny kritiky zo strany občanov, protifašistických organizácií, politikov aj náboženskej obce, sa všetko zmenilo.

Spočiatku sa zdalo, že primátor Jozef Šimko nemá proti takémuto podujatiu výhrady, ale potom prehlásil, že žiadna takáto akcia nebude. Na tlačovej konferencii tvrdil, že takéto podujatie vôbec nebolo naplánované a išlo o "politicko-spravodajskú hru".

Prívrženci Mariána Kotlebu sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kotlebovcov nechcú ani Nové Zámky

Primátor mesta Nové Zámky Otokar Klein sa rozhodol neposkytnúť pre stranu Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko mestské priestory domu kultúry pre verejný povolebný míting s názvom Neverte médiám! Príďte si vypočuť pravdu!, ktorý sa mal konať 25. januára.

"Z mesta Nové Zámky bolo počas II. svetovej vojny odvlečených a v koncentračných táboroch usmrtených vyše 4000 jeho obyvateľov. Predstavitelia tejto strany opakovane verejne prezentovali výroky popierajúce historické fakty a tragédiu obyvateľstva počas II. svetovej vojny či výroky namierené proti rasám, národnostiam, náboženstvám a presvedčeniam. Ako primátor mesta Nové Zámky zvolený vysokou väčšinou zúčastnených oprávnených voličov nášho mesta som sa vzhľadom na uvedené fakty a hlavne z úcty k vojnovým obetiam z radov Novozámčanov, ako aj všetkých vojnových obetí rozhodol, že naše mesto neposkytne svoj priestor na organizovanie takéhoto podujatia," vyjadril sa primátor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu