Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jedna vec na Draždiaku ľuďom leží v žalúdku: Asi tam prestanem chodiť, nedá sa to vydržať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Draždiak patrí medzi obľúbené vodné plochy v Bratislave, kde v lete trávia voľný čas mnohí Slováci. Tento fakt využíva čoraz viac samozvaných podnikateľov na to, že si tam otvárajú stánky s občerstvením. Nie vždy však spĺňajú podmienky, za ktorých smú zariadenie prevádzkovať. Tu je konkrétny príklad.

Vaše tipy

Do redakcie sme dostali množstvo sťažností od čitateľov nasmerované na stánok s občerstvením, ktorý pribudol na petržalkom Draždiaku len pred pár týždňami. Vadí im nadmerný hluk, ktorý vychádza z mraziaceho boxu, príp. podporného zariadenia, ktoré je napojené v jeho bezprostrednej blízkosti.

Jedna vec na Draždiaku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

"Už hneď po príchode som si uvedomil, že tu niečo strašne hučí. Obzrel som sa za seba a došlo mi, že to vychádza zo stánku. Neskutočne mi to znepríjemňuje pobyt pri vode,"  posťažoval sa čitateľ Ján. "Na Draždiak chodím už roky, no ani jeden stánok nevydáva taký hluk. Je to strašné, asi začnem chodiť niekde inde," napísala Dominika.

Opýtali sme sa preto zodpovedných úradov, či má dané zariadenie vôbec povolenie podnikať. "V stredu (8.7.) vykonali naši odborní pracovníci kontrolu v spomínanej prevádzke na Draždiaku. Zistili, že prevádzkovateľ nemá rozhodnutie orgánu verejného zdravotníctva k uvedeniu sezónneho stánku do prevádzky, má len vydané rozhodnutie na stánok s občerstvením počas konania krátkodobých hromadných podujatí. Preto bude voči prevádzkovateľovi začaté správne konanie vo veci uloženia pokuty podľa zák. 355/2007 Z.z.," povedala Topkám hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava, Katarína Nosálová.

Jedna vec na Draždiaku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

VIDEO monštra v bratislavskom Draždiaku: Môžete tam natrafiť na tohto tvora

A ako je to so spomínanou hlukovosťou? "Draždiak  je vodná plocha, ktorá nemá prevádzkovateľa, to znamená, že ľudia ho využívajú na vlastné riziko, aj keď sa tam pravidelne kontroluje voda. Preto ani pre plážovú časť neplatia limity hluku ako pre rekreačnú oblasť. Hluk je v bezprostrednom okolí stánku. Môže obťažovať klientov čakajúcich na občerstvenie, avšak doba pobytu je tu tak krátka, že nemôže dôjsť k ohrozovaniu zdravia. Pokiaľ by hluk rušil rekreantov, môžu zaujať miesto kdekoľvek inde na pláži, kde hluk nie je počuť. Preto orgán verejného zdravotníctva nemôže vo veci konať," doplnila hovorkyňa.

Orgán verejného zdravotníctva teda nemôže stánok sám odstrániť. Môže ale k tomu donútiť podnikateľa, a to postupným ukladaním pokút za nelegálne prevádzkovanie. Daná prevádzka bude úradmi schválená iba v prípade, že prevádzkovateľ doplní stánok o náležitosti, ktoré vyplývajú z právnych predpisov na sezónny predaj potravín a požiada o súhlas k prevádzke.

Viac o téme: DraždiakStánok s občerstvením
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu