Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slováci vylovili na dovolenke unikát: Keď sa dozvedeli, čo to je, zalial ich smrteľný pot!

(Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Dvaja Slováci mali z pekla šťastie. Bratia sa vybrali na dovolenku na Cyprus. Rozhodli sa rybárčiť a podarilo sa im chytiť unikátny úlovok. No, keď sa dozvedeli, čo to bolo, ihneď ich zalial pot.

Vaše tipy

Na prvý pohľad sa im zdal úlovok úplne obyčajný. Vôbec netušili, aká ryba to je. "Čítal som článok o rybárovi, čo chytil rybu Fugu v Dubrovníku. Pred 10 rokmi sme ju s bratom chytili na Cypre. Našťastie sme ju nejedli a až teraz sme sa dozvedeli, čo to bolo za rybu," napísal nám náš čitateľ.

Slováci vylovili na dovolenke
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Aj keď ju ulovili ešte pred desiatimi rokmi, mali obrovské šťastie, že ju nekonzumovali. Tento druh známejší ako ryba fugu totiž obsahuje takú dávku jedu, že to človeka môže namieste usmrtiť.

Chorvátom sa podaril podobný kúsok

Rybu patriacu k najjedovatejším druhom na svete - štvorzubca, známeho aj pod názvom fugu - chytili pri pobreží chorvátskeho Dubrovníka. Informáciu pred pár dňami priniesla chorvátska tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na oznámenie Ústavu oceánografie a rybolovu v Splite.

Ryby z čeľade štvorzubcovité obsahujú tetrodotoxín a ten je silným jedom pre väčšinu živočíchov, keď ho skonzumujú - je 1250-krát toxickejší než kyanid a spôsobuje ochrnutie alebo smrť.

"Rybár chytil rybu v utorok okolo 11.00 h," uviedol Jakov Dulčič z inštitútu a varoval, že pri tejto rybe je nevyhnutná veľká opatrnosť, pretože môže zapríčiniť ochrnutie až smrť. Dodal, že je naliehavo potrebné zorganizovať vzdelávanie o tomto druhu rýb, pretože sa v Jadranskom mori vyskytuje čoraz častejšie.

"Tento druh zvyčajne žije v Indickom oceáne, ale sem sa dostáva Suezským prieplavom vďaka tomu, že teplota vody v mori stúpa," vysvetlil Lučič a varoval, že s rybou sa nesmie zaobchádzať holými rukami.

Napriek tomu je mäso z tohto druhu rýb pokladané za lahôdku v Japonsku, Kórei a Číne, kde ju pripravujú špeciálne vyškolení šéfkuchári - tí vedia, ktorá časť je na konzumáciu bezpečná a v akom množstve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu