Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ľudia neveria teórii o vykurovaní: Konšpirácie o strašidelných zvukoch nad Bratislavou!

Bratislavčania majú svoje vlastné teórie
Bratislavčania majú svoje vlastné teórie (Zdroj: sita, int)

BRATISLAVA - Nové vysvetlenia! Strašidelné a ohlušujúco silné zvuky, ktoré v noci na štvrtok vytrhli zo spánku viacero obyvateľov hlavného mesta, nedajú niektorým z nich dodnes spávať. Hoci bratislavské teplárne pripustili, že mohli byť spôsobené spúšťaním vykurovacej sezóny, ozvalo sa nám množstvo ľudí, ktorí tomu neveria a na vysvetlenie desivých zvukov zaznamenaných aj v iných častiach sveta majú vlastné teórie.

Vaše tipy

Vo štvrtok sme vás informovali o záhadných zvukoch, ktoré sa medzi 2:30 a 3:00 šírili ulicami Bratislavy. Rev akoby mohutného zvieraťa prebudil ľudí v Trnávke, Novom Meste, Karlovke, Petržalke, Starom Meste či Ružinove, kde bol údajne najintenzívnejší. Niektorých ľudí ohlušujúci hrmot vystrašil natoľko, že volali na políciu a žiadali ju o vysvetlenie.

Vyriešiť záhadu desivých zvukov sa však nakoniec podarilo až bratislavským teplárňam, ktoré ich pripisujú začiatku vykurovacej sezóny. "Zvuky, ktoré boli zaznamenané dnes v noci pri Martinskom cintoríne, môžu skutočne súvisieť so spustením vykurovania. Tieto zvuky mohli byť spôsobené krátkodobým vypúšťaním pary," povedala nám vo štvrtok hovorkyňa Bratislavskej teplárenskej spoločnosti Jarmila Galandáková.

Bratislava (Ružinov), 19. septembra 2013

 

Ozvalo sa nám však množstvo ľudí, ktorí neveria, že strach naháňajúce zvuky vychádzali z teplárni a na nezvyčajný jav hľadajú vlastné vysvetlenia. Podľa nich môžu byť následkom pohybu litosferických dosiek, zvýšenej slnečnej aktivity či zemetrasenia. Tak čomu vlastne veriť?

Čudesné zvuky predchádzali zemetraseniu

Niektorí zo svedkov čudesných zvukov sa domnievajú, že by mohli súvisieť so zemetrasením, ktoré dnes skoro ráno otriaslo Viedňou a jej okolím. Otrasy sily 4,3 stupňa Richterovej škály prebudili aj niekoľko Slovákov, ktorí v Rakúsku pracujú. "Dnes ráno o 04.05 som zacítila zemetrasenie vo Viedni, začala sa chvieť podlaha, steny. Trvalo to iba pár sekúnd, ale mala som nesmierny strach," opísal ho jedna z nich.

To, že by čudesné zvuky vychádzajúce z oblohy, ktoré boli zachytené na viacerých miestach sveta, mohli súvisieť so zemetrasením, sa už v minulosti pokúšal dokázať aj geofyzik Elchin Khalilov, ktorý tvrdí, že tento "hukot" vzniká na hranici atmosféry a ionosféry a hovorí sa tomu akusticko-gravitačné vlny. Ako ďalej vysvetlil, záhadné zvuky vznikajú napríklad kvôli tsunami, zemetraseniu, hurikánom či búrkam.

Bratislava (Staré Mesto), 19. septembra 2013

 

Podivné zvuky z oblohy strašia celý svet

Podobné videá čudesných zvukov, aké sa v noci na štvrtok podarilo natočiť Bratislavčanom v rôznych mestských častiach, sa šíria internetom už niekoľko rokov. Strašidelný hukot zachytili aj v Kyjeve, Kanade či v Slovinsku a je až neuveriteľné podobný tomu, ktorý bratislavské teplárne pripisujú spúšťaniu vykurovacej sezóny. Nahrávky pritom pochádzajú z rôznych ročných období, čo by túto teóriu mohlo vylučovať.

Jedno z videí pochádza z mestečka Terrace v Kanade a 29. augusta tohto roku ho nakrútila matka štyroch detí, ktorú hluk prebudil zo spánku. Rovnaké zvuky sa jej podarilo natočiť už 19. júna a bola šokovaná, že sa znova opakujú. Čudesný rev okrem nej prebudil aj ďalších obyvateľov mesta a nikto si ich dodnes nedokáže vysvetliť.

Kanada, 29. augusta 2012

 

Ďalšie video pochádza z Kyjeva. Internetom sa šírilo už pred dvoma rokmi v auguste. Podľa obyvateľky, ktorá ho natočila, boli zvuky extrémne silné a počuli ich ľudia aj 30-40 kilometrov ďalej od mesta. Téme záhadných zvukov sa vtedy venovali aj miestne média, no nikdy sa nepodarilo zistiť ich presný pôvod.

Kyjev, 11. august 2011

 

Podivný hukot sa v marci roku 2012 ozýval aj mestom Ľubľana. Obyvateľov prebudil v noci zo spánku a nahrávali si ho na mobilné telefóny. Rozumné vysvetlenie ani v tom prípade podané nebolo.

Ľubľana, 1. marec 2012

 

Slnčené erupcie či pohyby pod zemou

S ďalšou možnou teóriou sa nám ozval čitateľ Robo. Domnieva sa, že by ohlušujúce zvuky mohli byť spôsobené zvýšenou slnečnou aktivitou. "Väčšie slnečné erupcie dokážu vyslať vlny elektromagnetického žiarenia, ktoré sa stretávajú v zemskej ionosfére v atmosfére. Toto produkuje široké spektrum ultrazvukových vĺn, z ktorého malá časť je počuteľná aj pre človeka," napísal nám. Hluk nad Bratislavou teda mal byť časťou spektra "sonic vawe" činností.

Vedci sa dokonca v minulosti zaoberali aj možnosťou, že by podivné zvuky mohli mať na svedomí pohyby tektonických dosiek. Avšak nie pri všetkých meraniach bol čas, kedy zazneli podivné zvuky zhodný s tým, kedy sa dosky posúvali. Nech už je to akokoľvek, podobnosť prípadu z Bratislavy s miestami z iných kútov sveta je prinajmenšom zarážajúca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu