Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci zažili nočnú drámu vo Viedni: Trasúce sa steny a ohromný strach!

Červený veľký bod označuje najsilnejšie otrasy neďaleko Viedne Zobraziť galériu (2)
Červený veľký bod označuje najsilnejšie otrasy neďaleko Viedne (Zdroj: ZAMG)

VIEDEŇ - Slovenku Eriku, ktorá pracuje v susednom Rakúsku ako opatrovateľka, v dnešné skoré ráno vytrhol zo sna obrovský hluk a trasúca sa zem. Pohybujúce sa podlahy a steny domu malo na svedomí zemetrasenie o sile až 4,3 stupňa Richterovej škály. To dnes zasiahlo oblasť južne od Viedne, kde na domoch obyvateľov napáchalo škody. Ozvali sa nám aj ďalší čitatelia, ktorí otrasy pocítili aj mimo Viedne.

Vaše tipy

Zemetrasenie o sile 4,3 stupňa otriaslo krátko po 4:00 ráno obcou Ebreichsdorf (okres Baden), informoval o tom rakúsky Ústav pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG). Otrasy boli také silné, že ich bolo cítiť aj v takmer 40-kilometrov vzdialenom hlavnom meste, kde pracuje Slovenska Erika. "Dnes ráno o 04.05 som zacítila zemetrasenie vo Viedni, začala sa chvieť podlaha, steny," napísala nám.

Keďže zemetrasenie takejto sily nie je v oblasti bežné, Eriku poriadne vystrašilo. "Trvalo to iba pár sekúnd, ale mala som nesmierny strach," píše. Nezvyčajne silné otrasy pocítila aj čitateľka Petra. "Okolo 5 h. ráno sa pod Viedňou triasla zem. Veľmi ma to vyľakalo," napísala nám.

Okrem Viedne trasúcu sa zem pocítili aj obyvatelia Burgenlandu. "Zemetrasenie veľa ľudí vytrhlo zo spánku," povedal Helmut Haussman z ústavu ZAMG. Od 4:00, kedy zemetrasenie vypuklo, do 7:00 prijali až 1300 hovorov vystrašených obyvateľov, z ktorých niektorí hlásili aj škody na majetku, píše portál orf.at. Išlo o praskliny na omietkach či trhliny medzi stropom a stenou.

Takto zemetrasenie zazmenal rakúsky Ústav pre meteorológiu a geodynamiku
Zobraziť galériu (2)
Takto zemetrasenie zazmenal rakúsky Ústav pre meteorológiu a geodynamiku  (Zdroj: ZAMG)

"Na naše podmienky to bolo dosť silné," tvrdí Helga, obyvateľka Ebreichsdorfu, kde bolo zaznamenané epicentrum. Silné otrasy v obci potvrdil aj náš čitateľ Roman, ktorý tam býva. "Dnes ráno som sa prebudil na hluk, bolo presne 4:07. Bývame v dedinke Ebreichsdorf,kde bolo aj epicentrum zemetrasenia. Najprv som si myslel, že to bol iba sen, ale keď zo spalne vyšla aj moja snúbenica s tým, že či som to počul, tak hneď nám došlo, že to bolo asi zemetrasenie...trvalo to len cca 5 sekúnd, ale o to bolo dost intenzívnejšie," napísal nám.

Zemetrasenie pocítila aj Slovenka Anna, ktorá neďaleko Viedne pracuje. "Pracujem v Rakúsku cca 45 km od Viedne smerom k českej hranici. Prebudil ma asi 6 minút po štvrtej pohyb postele a rinčanie skla. Nevedela som sa spamätať, čo sa deje, že by to mohlo byť zemetrasenie, som si ani nechcela pripustiť. Bývam na piatom poschodí a predstava, že by som mala utekať von z takej výšky, ma desila. Dúfam, že sa to nezopakuje," napísala nám.

Zemetrasenie vystrašilo aj Rakúšanku Gabrielu, ktorá práve v tej chvíli otvárala svoj obchod v neďalekom  Unterwaltersdorfe. "Máme obrovské vitríny, ktoré silno vibrovali," prezradila.  V tejto oblasti sa naposledy tak silno, ako dnes, triasla zem v roku 2000, kedy namerali 4,8 stupňa Richterovej škály.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu