Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nočná panika v Bratislave: Vieme, čo mohlo spôsobiť strašidelné zvuky nad mestom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Kto, alebo čo to bolo? Bratislavčanov v rôznych mestských častiach v noci na dnes z hlbokého spánku vytrhli ohlušujúce zvuky pripomínajúce rev akéhosi mohutného zvieraťa. Trvali niekoľko minút a ich intenzita vydesila ľudí v Ružinove, Trnávke, Petržalke či Novom Meste na toľko, že vystrašení volali na políciu. Tá však o ničom nevie a k strašidelným zvukom sa nepriznáva ani rafinéria Slovnaft. Nám sa nakoniec ich najpravdepodobnejší pôvod podarilo zistiť.

Vaše tipy

Dnes ráno sa nám ozval čitateľ z bratislavskej Trnávky, ktorý sa v noci prebudil na silné rany vychádzajúce z vonku. „V Bratislave v časti Trnávka dnes cca o 2:30 ráno bolo počuť rany, silné zvuky rôznej intenzity. Akoby rev tigra cez amplión, ťažko popísať čomu sa to podobalo. Trvalo to niekoľko minút a pred 3:00 sa opakovali, ale trvalo to kratšie,“ opísal nočnú záhadu.

Nebol však jediný, kto sa na strach naháňajúce zvuky v tejto mestskej časti zobudil. Akoby rev mohutného zvieraťa bol taký silný, že viacero vystrašených obyvateľov Trnávky volalo na políciu, aby zasiahla. Tá však nemala dôvod a desivé zvuky si tiež nedokáže vysvetliť. „Dnes v skorých ranných hodinách sme prijali na linku 158 hlásenia občanov mestskej časti Bratislava Trnávka, ktorí uviedli že sa zobudili na zvuky rôznej intenzity. Po preverení hliadkou Policajného zboru bolo zistené, že k žiadnemu protiprávnemu konaniu v tejto súvislosti neprišlo,“ povedal nám bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Na internete sa dnes objavilo aj video, ktoré tieto strašidelné zvuky zachytáva. Avšak tentoraz nie v Trnávke, ale v časti Ružinov. Podľa viacerých svedkov bol strašidelný rev najintenzívnejší práve v tejto mestskej časti. Viacerí ho pripisovali činnosti rafinérie Slovnaft. Ani tam sme sa však vysvetlenia nedočkali. O desivých zvukoch nemajú ani potuchy. "Po preverení dispečingu môžem konštatovať, že u nás sa nič takéhoto charakteru nedialo. Chod celej rafinérie i jednotlivých prevádzok bol bez mimoriadnych udalostí," uviedol pre Topky hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

 

Bratislavskú záhadu nám nepomohli rozlúštiť príslušníci mestskej polície ani pracovníci bratislavskej ZOO, ktorým žiadne mimoriadne hlučné zviera nechýba."Nechýba nám žiadne zviera, ak by nám zmizol tiger alebo lev, sú to veľké zvieratá, čize to by si chovatelia určite ráno všimli," povedala nám Katarína Matejovičová, vedúca oddelenia vzdelávania a propagácie bratislavskej ZOO.

Môže za hluk spustenie vykurovania?

Po dlhom zisťovaní sa nám podarilo naraziť na zrejme najpravdepodobnejší pôvod strašidelných zvukov. Podľa bratislavských teplární by za hlukom mohlo byť spustenie vykurovacej sezóny. "Zvuky, ktoré boli zaznamenané dnes v noci pri Martinskom cintoríne môžu skutočne súvisieť so spustením vykurovania. Tieto zvuky mohli byť spôsobené krátkodobým vypúšťaním pary. Spoločnosť BAT, a.s. spustila vykurovaciu sezónu práve dnes t.j. 19.9.2013," povedala nám hovorkyňa bratislavských teplární Jarmila Galandáková.

Internetom sa šíria aj ďalšie videá zachtávajúce čudesné nočné zvuky nad Bratislavou:

 

 
 

Píšu nám vystrašení Bratislavčania

Peťa z Nového Mesta: "Aj nás v Novom Meste (bytový komplex Koloseo) dnes v noci zobudili čudesné zvuky, opakovalo sa to každých pár sekúnd a trvali tiež zhruba toľko. Ani neviem, koľkokrát sa to zopakovalo, minimálne 5-10 krát. Mimochodom, mali sme zavreté okná, takže si asi viete predstaviť tú intenzitu."
 
Vanessa z Nového Mesta: "Bolo to počuť aj na Nám. Biely kríž."
 
Marta z Ružinova: "Môžem potvrdiť, že dnes v skorých ranných hodinách cca okolo 3 hod. bolo zvonku počuť zvuky neznámeho charakteru. (Ružinov - Prievoz). Zvuk vo vnútri izby bolo počuť dosť silno nakoľko som mala zatvorené okná v celom byte."
 
Lenka z Trnávky: "Ja bývam v Trnávke a tiež som sa zobudila o pol 3 na strašný rev niečoho, čo som vobec nevedela identifikovať a zopakovalo sa to znova o 3 a vôbec som nevedela, čo sa deje. Normálne som sa bála vyjsť aj z postele, lebo to bol strašný zvuk, ako keby niečo púšťali z ampliónu na poplach. No bola to hrôza a des."
 
Eva z Petržalky: "Podobné zvuky som počula v noci aj v časti Petržalka pri žst.Petržalka, bolo to naozaj ako nejaký rev."
 
Milo z Trnávky: "Počul som ich ráno o 3 hod. Pripomínalo to tie strašidelné zvuky, ktoré sa šíria svetom. Budilo ma to a počul som to aj cez zatvorené plastové okná, čo dobre tesnia hluk. Napadlo ma, či si niekto nechcel vystreliť a strašiť ľudí. Môže to byť trenie litosferických dosiek."
 
Jozef z Karlovej Vsi: "Bol som na prechádzke so psami okolo 19 hod. v lese nad  Karlovkou - smerom nad Devín a veru som taký zvuk v diaľke začul. Rozoznávam zvuky v lese... som poľovník."
 
Ivana z Dolných honov (mestská časť Vrakuňa): "Bývame na Dolných honoch vedľa Lidlu a niečo po druhej hodine v noci sme ich tiež počuli, okná sme mali pozatvárané, ale zvuky boli také silné, ako keby ani zavreté neboli."
 
Veronika z Trnávky: "Nebol to len rev, bolo to ako ohňostrojové prskanie, za ktorým nasledovalo zvolanie niekoľko sto mužov. Stála som pri otvorenom okne, obloha nebola ničím osvetlená , žiadne záblesky, ale zvuk sa odrážal od okolitých domov. Intenzita bola taká, akoby boli niekoľko sto metrov od ulice Slovinská. Volala som kamarátke na Haburskú a aj tá to počula. Nebolo to však také intenzívne. Bolo to skutočne desivé."
 
Brigit z Ostredkov (mestská časť Ružinov): "Ja bývam na Ostredkoch a boli to veľmi nepríjemné zvuky až strašidelné. Ja som sa zobudila na to presne o 2.22 a počítala som koľko krát to zareve a narátala som 36 krát a asi o 3.15 sa to zopakovalo už iba "6x" a bolo to o niečo slabšie. Ja som si myslela, že je to zo Slovnaftu, že vypúšťajú nejakú paru alebo niečo iné."
 
Martin z Ružinova: "Tiež som to počul keď sme boli na OMW oproti štadiónu O. Nepelu. Najprv som sa čudoval, že čo sa deje. Zvuk sa ako keby tiahol z Ružinova smerom na stanicu. Prišlo mi to ako keby niekto niečo staval a ťahal dosky."
 
Mária z Prievozu (mestská časť Ružinov): "Aj môjho manžela zobudili cca o 2,30 h čudné zvuky, ktoré mu pripomínali odfukovanie parnej lokomotívy. Bolo to tak silné, že ho to vytrhlo zo spánku, otvoril okno, ale aj tak nevedel identifikovať ani pôvod a ani smer čudných zvukov. Potom sa to celé zopakovalo o 2,41 h a za cca 10 sekúnd to skončilo."
 
Adam z Prievoz (mestská časť Ružinov): "Pri hraničnej o 3 ráno presne začali také rany, že sa mi triasli okná, ja som to prirovnal k motoru stíhačky, akoby po jednom štartovali z lietadlovej lode...neviem hrali sme xbox a normálne sme museli zastaviť zápas, čo inokedy neprichádza do úvahy :-)."
 
Čitateľka z Ružinova: "Tie zvuky, čo boli dnes v noci, som počula aj teraz o 12:05 h v Ružinove, ako je ul. Planét... presne tak, ako ste písali, že ako keby reval tiger cez amplión."
 

Tereza z Podunajských Biskupíc: "Tiež som okolo 2,20 hod počula tie zvuky, myslela som si, že je to Slovnaft. Niekoľko krát som pristúpila k oknu, ale nedá sa presne opísať ten zvuk, bol dosť mohutný a zopakovávalo sa to po pár sekundách."

Martin z Ružinova: "Celkom ma zaráža to, že všetci píšu o tom, že to počuli, no o tom, čo bolo na oblohe, už nepíše nikto. Na oblohe sa popri tom zvuku objavil obrovský kruh z mrakov, v jeho vnútri bolo úplne prázdno a za ním bol nejaký čierny hustý ako keby dym. Neviem to presne špecifikovať. Mraky, ktoré tvorili ten kruh boli rôznofarebné. Táto noc bola plná podivných vecí... divné zvuky, divné úkazy na oblohe, čo sa deje?"

Eva z Ružinova: "Počula som to po 2 hod. v noci, ale nebol to rev, znelo to ako veľmi silné  odfukovanie, pravdepodobne to bolo vypúšťanie pary, bývam na Záhradníckej ulici."

Hana z Nového Mesta: "Bývam na Magnetovej a viac ako s istotou môžem povedať, že tieto zvuky išli z areálu paroplynu. Menej intenzívne sa začali už na večer, ale v noci, keďže všade bolo ticho okolo druhej tretej nadránom (asi), boli tie zvuky strašné, priam neznesiteľné. Ak to bolo počuť až na Dolné Hony, viete si predstaviť, ako to muselo vyzerať tu."

 

Zobudili aj vás dnes v noci tieto strašidelné zvuky šíriace sa Bratislavou? Napíšte nám kde všade a kedy ich bolo počuť, alebo pošlite záznamy, na ktorých sa vám ich podarilo zachytiť na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu