Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo je to? Slovákov prekvapili záhadné diery v ľade priehrady!

Takéto diery sa objavili vo vodnej nádrži Môťová. Zobraziť galériu (11)
Takéto diery sa objavili vo vodnej nádrži Môťová. (Zdroj: Miroslav Minarovič, topky.sk)

BRATISLAVA - Tmavé diery a praskliny v ľade slovenskej priehrady zaujali nášho čitateľa Miroslava, ktorý nám poslal niekoľko záberov. Podľa neho ľudí prekvapili a objavili sa aj špekulácie, že by mohlo ísť o úlomky z meteoritu. Obrátili sme sa preto na odborníka, aby sme zistili, či ich má na svedomí naozaj tento astronomický jav.

Vaše tipy

"Zdalo by sa, že ide o silvestrovskú pyrotechniku, ale na vlastné oči je to jasné, priehradný ľad bol prebitý stovkami úlomkov meteoritu, takmer každá z fotiek ukazuje inú dieru," napísal Miroslav a pripojil aj niekoľko domnienok, prečo by to tak malo byť.

"Od každej diery smerujú do niekoľko metrovej vzdialenosti ryhy evidentne spôsobené obrovskou teplotou. Diery sú rôznych priemerov od 3 do 30 cm a chaotického rozmiestnenia a majú presný kruhový tvar. Všetky stopy po dopade prerazili celú hrúbku ľadu, t.j. cca 35 - 40 cm (pri 3 cm priemere by to musel byť pyrotechnický zázrak)," vysvetlil Miroslav s tým, že by tento úkaz mohol mať súvis s meteorickým rojom Geminidy, ktorý mal kulminovať v období medzi 12. - 20. decembrom minulého roka.

Čo je to? Slovákov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: miroslav minarovič)

Čo je to? Slovákov
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: miroslav minarovič)

Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV však jeho názor vyvracia: "Meteorický roj Geminíd sa líši od ostatných rojov tým, že jeho materským telesom je asteroid. U všetkých ostatných rojov sú materskými telesami kométy. Z toho vyplýva, že meteoroidy Geminíd sú o niečo odolnejšie ako kometárne. Napriek tomu, z tejto skutočnosti nevyplýva, že by meteoroidy tohto roja prenikali až na zemský povrch, len zhasnú o niečo nižšie v atmosfére - zhruba v 65 km oproti 80 km ostatných rojov. Doteraz nikde na Zemi nebol zaznamenaný meteorit, ktorý by mal nejaký súvis s Geminidami."

Podľa jeho slov tak veľké diery, ako sú na fotografiách, by museli spôsobiť pomerne veľké meteority, ktoré by sa významne prejavili už letom cez atmosféru. "Normálne meteory, ktoré vnímame ako jasné padajúce hviezdy, sú zrnká veľkosti zhruba špendlíkovej hlavičky a menšie. Takže môj záver je, že nafotografované diery v ľade nemajú žiadny súvis s meteoritmi," doplnil odborník.

Vyzerá to teda tak, že prekvapivý objav bude predsa len dielom človeka a práve predsilvestrovskej či novoročnej zábavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu