Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zem má tesne minúť 130-tisíc tonový asteroid: Zrážka horšia ako 100 Hiroším!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Už budúci mesiac má okolo Zeme preletieť asteroid s veľkosťou činžiaka a jeho dráha má byť k nám bližšia než rad komunikačných a navigačných satelitov. Ak by došlo k zrážke so Zemou, spôsobil by explóziu stokrát silnejšiu ako atómová bomba v Hirošime.

Asteroid 2012 DA14, ktorý má v priemere približne 45 metrov a hmotnosť 130-tisíc ton, objavilo vlani vo februári observatórium v španielskej La Sagare. Vtedy bol od Zeme vzdialený 2,6 milióna kilometrov.

Prepočty ukázali, že 15. februára 2013 preletí okolo Zeme vo vzdialenosti 27 až 35-tisíc kilometrov. Geosynchrónne satelity sa pritom pohybujú okolo Zeme na orbite vzdialenej takmer 36-tisíc kilometrov.

Napriek blízkosti preletu nebude asteroid viditeľný na oblohe voľným okom. Avšak so Zemou sa teleso môže stretnúť aj inokedy. Jeho dráha okolo Slnka totiž zodpovedá približne pozemskej, len s ňou zviera uhol. Zrážka s pravdepodobnosťou 1:3030 preto bude znovu hroziť v rokoch 2026 a 2069.

Ak by asteroid dopadol, uvoľnila by sa energia 2,4 megaton TNT, čo by stačilo na zničenie veľkého mesta. Avšak Zemi by zrážka neublížila. Odhaduje sa, že napríklad dopad "Tunguzského meteoritu" v roku 1908 na Sibíri uvoľnil 3 až 20 megaton TNT. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu