Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Horúca správa zo zámoria: Vo voľbách kandiduje aj dcéra slovenského automechanika!

Andrea Horwath nezaprie slovenské korene. Pivo čapuje ako skúsená výčapníčka. Zobraziť galériu (5)
Andrea Horwath nezaprie slovenské korene. Pivo čapuje ako skúsená výčapníčka. (Zdroj: Facebook)

HAMILTON/ BRATISLAVA – Slováci útočia na Kanadu! Šéfka Novej demokratickej strany v Ontáriu Andrea Horwath (48) má s našou krajinou viac spoločného, než by sa zdalo. Jej otec totiž pochádza zo Slovenska a v kanadskom Oakville pôsobil dlhé roky ako automechanik. Na fotkách ju vidno, ako šikovne čapuje pivo, pózuje s futbalovou loptou či šoféruje traktor. Politička už o pár dní zabojuje v provinčných voľbách o pozíciu ministerského predsedu Ontária. Kritizujú ju však za reči o nacizme.

Už 6. októbra si Andrea Horwath zmeria sily s liberálmi, zelenými a konzervatívcami. Svoju kampaň postavila na podpore vzdelania, dôchodcov a boji s daňami. Verejnosť je však naklonená skôr liberálom a konzervatívcom a tak sa zdá, že zo štyroch najsilnejších strán skončia demokrati na tretej pozícii. To, že kandiduje ako žena, dáva jasne najavo a často sa zastáva práve žien pracujúcich na vedúcich pozíciách. „V politike ako aj na mnohých ďalších miestach, musia ženy pracovať často dvakrát toľko, aby im bola uznaná aspoň polovica,“ uviedla. Kritika na NDP sa zniesla zo strany liberálov, ktorí tvrdia, že jeden z demokratov sa mal podporne vyjadriť k nacizmu, čo však Horwath odmietla.

Politička si vyskúšala aj jazdu na traktore

Andrea Horwath
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)


Politička je rozvedená a svoje súkromie si starostlivo stráži. Spolu so synom Julianom a psom Waffles žije v Hamiltone. Až v marci 2011 v rozhovore pre Toronto Star prehovorila o rozpade jej 25-ročného manželstva s bývalým hamiltonským podnikateľom Benom Leonettim. „Keď vzťah skončí, nie je to, ako keby ste zapli a vypli svetlo. Ide o proces, ktorý trvá nejaký čas a toto obdobie je veľmi bolestivé,“ priznala pre denník. Osemnásťročného syna vychováva politička sama.

Andrea Horwath so svojím synom Julianom
Andrea Horwath so synom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Toronto Star)


Horwath sa narodila a vyrastala v meste Hamilton v Ontáriu a získala bakalársky titul v odbore sociálnej práce na McMaster University. Na čiastočný úväzok pracovala ako servírka, aby si zaplatila štúdium na univerzite. Jej otec Andrew sa do Kanady prisťahoval zo Slovenska ešte pred jej narodením a pracoval na montážnej linke v závode spoločnosti Ford Motor Company v Oakville v provincii Ontário.

V roku 2009 sa Horwath stala prvou ženou na čele Novej demokratickej strany v Ontáriu. Medzi jej priority patrí otázka školstva, dôchodkov a zvyšovania pracovných miest. Nová demokratická strana v Ontáriu je sociálno-demokratická politická strana v kanadskej provincii Ontário. Ide o provinčnú odnož národnej Novej demokratickej strany. Bola založená v októbri 1961, krátko po tom, čo federálna strana.

Zaujímavé je, že lídrom konzervatívnej strany, ktorá vo voľbách konkuruje Horwathovej NDP, je Tim Hudak. Jeho starí rodičia prišli do Kanady zo Slovenska pred začiatkom II. svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu