Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ministrov prešľap: Figeľ sa pomýlil počas príhovoru na bohoslužbe!

Ján Figeľ si pomýlil Michala Miloslava Hodžu (vľavo) s Jozefom Miloslavom Hurbanom (vpravo)
Ján Figeľ si pomýlil Michala Miloslava Hodžu (vľavo) s Jozefom Miloslavom Hurbanom (vpravo)

BRATISLAVA – Minister dopravy a predseda KDH Ján Figeľ si to u evanjelikov poriadne zavaril. Počas príhovoru v evanjelickom kostole pri príležitosti okrúhleho výročia narodenia Michala Miloslava Hodžu si pomýlil meno významného dejateľa s iným štúrovcom. Z Hodžu sa stal Jozef Miloslav Hurban, čo minister zopakoval hneď niekoľkokrát!

Figeľ sa pri príležitosti 200. výročia narodenia Michala Miloslava Hodžu ako zástupca vlády, ktorá prevzala záštitu nad podujatím, zúčastnil nedeľňajšej služby božej v evanjelickom kostole v Mošovciach. Bohoslužbu mohli sledovať aj diváci verejnoprávnej televízie v priamom prenose. Tí pozornejší zachytili, že v prejave ministra nie je všetko s kostolným poriadkom. „Pán minister Figeľ pri príhovore trikrát po sebe spomínal Jozefa Miloslav Hurbana, už sa to nedalo počúvať a ľudia sa ometali, až potom sa zbadal,“ povedal pre Topky čitateľ, ktorý nás upozornil na chybu predsedu KDH.

Ministrov hovorca prešľap vníma ako ľudský omyl, ktorý však Figeľ hneď uviedol na správnu mieru. „Pán minister pohrúžený do myšlienok o generácii štúrovcov, sa pomýlil, za čo sa prítomným ospravedlnil, je v permanentnom záprahu povinností, preto má snáď nárok pomýliť sa, je to ľudské,“ reagoval hovorca Martin Krajčovič. Politológ Gregorij Mesežnikov celú situáciu vidí ako kuriozitu. „Pán minister si asi pri nejakej príležitosti zafixoval do pamäti Hurbana, preto mu mohlo napadnúť jeho meno. Ale chápal by som to skôr ako kuriozitu,“ povedal nám.

Evanjelického kňaza, jazykovedca a básnika Michala Miloslava Hodžu, ktorý stojí za písaním ypsilonu v slovenčine, charakterizovala ľudskosť a zmierlivosť s katolíkmi. Je preto zrejmé, že by ministrovi jeho prešľap odpustil veľmi rýchlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu