Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pozor na podvrh: Internetom sa šíri falošná výzva pre Slovákov

Planéty Mars a Mesiac by zo Zeme mali byť vidno ako rovnako veľké Zobraziť galériu (3)
Planéty Mars a Mesiac by zo Zeme mali byť vidno ako rovnako veľké

BRATISLAVA – Pozor! Možno aj vás potešil email, ktorý upozorňuje na to, že Mars bude zajtra pol hodinu po polnoci na oblohe rovnako veľký ako Mesiac. Šampanské odložte späť do chladničky, karimatky do skrine, vesmírne divadlo a romantika pri ňom sa nekonajú. Email, ktorý sa v ostatných týždňoch opäť šíri internetom, je podvrh.

Správa o neopakovateľnom úkaze na oblohe je len výplodom fantázie šikovného autora takzvaného hoaxu (správy, ktorá sa rozposiela hromadne a šíri nepravdy). Internetom však koluje už asi od roku 2003, napriek tomu sa každý rok nájdu takí, ktorí mu uveria. „Musíme ľuďom vysvetľovať, že ide o dezinformáciu. Je smutnou skutočnosťou, že počet dotazov z roka na rok narastá,“ uviedol pre Topky vedecký tajomník Drahomír Chochol z Astronomického ústavu SAV.

Ponúkame vám vysvetlenie, prečo planétu Mars na oblohe nikdy neuvidíme rovnako veľkú, ako je náš Mesiac. „Dňa 27. 8. 2011 sa Mars bude nachádzať asi 300 miliónov km od Zeme a bude viac ako 400-krát menší než Mesiac. Za ostatných 60 tisíc rokov bol Mars najbližšie k Zemi 27. 8. 2003, keď jeho vzdialenosť od Zeme dosiahla necelých 56 miliónov km. Ale aj vtedy bol viac ako 70-krát menší ako Mesiac a 10 000-krát slabší ako Mesiac v splne. Najmenšia možná vzdialenosť Marsu od Zeme je 55 miliónov km,“ vysvetlil Chochol.

Email, ktorý sa šíri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)


Fotografia, ktorá sprevádza vymyslenú správu, znázorňuje Mesiac a Mars rovnako jasný, satelit Zeme je na nej dokonca v splne. V noci z piatka na sobotu však Mesiac vyjde len ako kosáčik, a to o 03:50 a Mars o 01:41, pričom email uvádza čas 00:30. „V uvedenom čase tak nebude vidieť ani Mesiac ani planétu Mars,“ dodal vedecký tajomník.

Stali ste sa svedkom mimoriadnej udalosti? Boli ste pri tom a podarilo sa vám zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu