Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Úradníkov trópy trápiť nemusia: Z práce odchádzajú už od jednej!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: SITA, MŽP)

BRATISLAVA – Extrémne vysoké teploty zasiahli celé Slovensko, no málokto si môže dovoliť uprostred dňa odísť z práce skôr a užívať si chvíle ničnerobenia pri vode. Väčšina ministerstiev však svojim zamestnancom urobila medvediu službu a dovolili im zredukovať si čas strávený v práci.

Skrátenie pracovného dňa úradníkom umožňuje vyhláška ministerstva zdravotníctva číslo 544/2007, ktorá únosnosť teplôt jasne stanovuje. „Za mimoriadne teplý deň sa považuje deň, v ktorom teplota von­kajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahla hodno­tu vyššiu ako 30 °C,“ uvádza. Keďže denné teploty sa v tomto týždni držia vysoko nad 30 °C, služobné úrady na väčšine ministerstiev možnosť skrátiť pracovnú dobu využili.

Na ministerstvách sme sa spýtali, aké prijali opatrenia v súvislosti s horúčavami. Nezabudli však uviesť, že všetky neodkladné a termínované úlohy musia byť včas splnené.

 

Úrad vlády SR – odchod o 14:00

Úrad vlády SR
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)


Vedúci zamestnanci Úradu vlády SR mohli povoliť zamestnancom, ktorí pracujú v kanceláriách bez klimatizácie, v stredu 24. augusta 2011 opustiť pracovisko o 14. hodine. Nie všetci zamestnanci, ktorých sa to týka, využili možnosť odísť skôr.

Ministerstvo školstva – odchod o 13:00
Budova ministerstva školstva
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)


Na základe rozhodnutia vedúceho služobného úradu pracovný čas a služobný čas na ministerstve školstva v dňoch 23.–26. augusta 2011 končí o 13. hodine. Skrátiť pracovný čas bolo nevyhnutné z dôvodu, že budova ministerstva nie je plne klimatizovaná.

Ministerstvo spravodlivosti – odchod o 14:00
Úradníkov trópy trápiť nemusia:
Zobraziť galériu (10)


Vzhľadom na vysoké teploty v neklimatizovaných kancelárskych priestoroch ministerstva môžu zamestnanci, ktorým to dovoľujú pracovné povinnosti, odísť z práce o 14.00.

Ministerstvo financií – odchod medzi 13:00 a 14:00
Budova ministerstva financií
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)


Ministerstvo financií sídli v starej budove, ktorej elektrické rozvody neumožňujú jej plné klimatizovanie, vedenie ministerstva umožnilo, aby príslušní vedúci  zamestnanci  v mimoriadne teplý deň ospravedlnili hodinovú neprítomnosť pracovníkov medzi 13.00 a 14.00.

Ministerstvo zdravotníctva – odchod o 13:30
Protest pred ministerstvo zdravotníctva
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Osobný úrad oznámil, že v zmysle vyhlášky MZ SR č. 544/2007 Z. z. o podrobnostiach o ochrane zdravia pri práci pred záťažou teplom a chladom pri práci zo dňa 16. augusta 2007 a na základe rozhodnutia vedúceho služobného úradu pracovný čas a služobný čas na ministerstve zdravotníctva dňa 24. augusta 2011 končí o 13:30.

Ministerstvo vnútra – čas nekonkretizovalo
Ministerstvo vnútra
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)


Na pracoviskách, na ktorých nie je možné zabezpečiť dodržiavanie prípustných mikroklimatických podmienok sa odporúča skrátiť služobný čas, pokiaľ to však plnenie služobných úloh alebo pracovných úloh dovoľuje.

Ministerstvo životného prostredia - odchod o 14:00
Budova ministerstva životného prostredia
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)


Ministerstvo životného prostredia vo svojich budovách nemá celoplošne zavedenú klimatizáciu, v niektorých kanceláriách teploty už predpoludním vystúpili nad 30 stupňov Celzia - vzhľadom na prehriatie budov. Preto  ministerstvo ponúklo svojim zamestnancom možnosť odchodu o 14.00 hod.

Ministerstvo hospodárstva odchod o 14:00
Úradníkov trópy trápiť nemusia:
Zobraziť galériu (10)


Vedúci služobného úradu rozhodol, že v dňoch 23.–26. 08. 2011 sa z dôvodu klimatických podmienok končí služobný čas o 14.00 s podmienkou,  že všetky neodkladné a termínované úlohy musia byť v čas splnené. 

Ministerstvo kultúry - odchod po odpracovaní 5 a pol hodiny
Budova ministerstva kultúry
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)


V prípade mimoriadne teplého dňa zamestnanec s predchádzajúcim súhlasom svojho priameho nadriadeného zamestnanca opustiť pracovisko po odpracovaní 5 a pol hodiny vrátane povinnej prestávky na odpočinok a jedenie v dĺžke 30 minút.

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny – odchod o 13:00
Keďže budova MPSVR nie je klimatizovaná a kvôli presklenému zovňajšku teplota v kanceláriách dosahuje v týchto dňoch neúnosné hodnoty, upravilo vedenie rezortu pracovný čas zamestnancov podľa vyhlášky. Neprítomnosť zamestnanca v práci po 13. hodine sa v mimoriadne teplý deň ospravedlňuje ako prekážka v práci na strane zamestnávateľa a započítava sa do odpracovaného času.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu