Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šéf slovenských Maďarov v pozícii kandidáta na prezidenta: Profil Józsefa Menyhárta

József Menyhárt Zobraziť galériu (3)
József Menyhárt (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Súťaž prezidentských kandidátov chce doplniť aj strana Strana maďarskej komunity. Do tohtoročných volieb sa chce zapojiť líder hnutia József Menyhárt. Toto je jeho profil.

József Menyhárt sa narodil 15. septembra 1976 v Dunajskej Strede, ktorý je povolaním politik maďarského pôvodu, jazykovedec a vysokoškolský pedagóg, ktorý sa v roku 2016 stal predsedom hnutia SMK.

József Menyhárt
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ivan Kopčáni)

Život a vzdelanie

Menyhárt študoval v rokoch 1990 až 1994 na Gymnáziu s s vyučovacím jazykom maďarským v Dunajskej Strede. Po zmaturovaní pokračoval v štúdiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v rámci odboru nemčina-maďarčina. 

V roku 1997 absolvoval jazykový kurz Deutsch–Intensivkurs Universität v nemeckom Rostocku. Popri tom stihol absolvovať paralelné štúdium od roku 1997 do 1999 na univerzite vo štvrtom najväčšom meste Maďarska v Segedíne. Doktorské štúdium dokončil na konci milénia v Univerzite Eötvösa Loránda v Budapešti.

Jazykové vzdelanie ako základ praxe

Vzdelanie v oblasti jazyka Menyhárt využil aj v oblasti pracovnej. V období 1999 až 2000 vyučoval Nemecký jazyk na gymnáziu s vyučovacím jazykom maďarským v Galante. Otvoril si jazykovú kanceláriu Gramma v Dunajskej Strede a prednášal aj na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Od roku 2006 je ženatý s manželkou Évou Matús a má dve deti. Býva v obci Vrakúň.

V oblasti politickej činnosti sa József Menyhárt angažoval ako zástupca starostu obce Vrakúň v rokoch 2010 až 2014. Nasledovalo jeho miesto okresného predsedu SMK v rámci Dunajskej Stredy a v roku 2016 miesto predsedu samotného SMK ako takého.


SMK ohlásila kandidáta na prezidenta: Je ním jej predseda Menyhárt


József Menyhárt
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

SMK posiela do boja Menyhárta

Na slávnostnom kongrese strany SMK, ktorý sa konal 29 septembra minulého roku, predstavili členovia kandidáta na prezidenta, ktorý obohatí zoznam kandidátov, bojujúcich o toto miesto. Menyhárta poslali do boja o prezidentskú stoličku na sneme, ktorý bol oslavou 20. výročia vzniku SMK.

 

Viac o téme: Prezidentské voľbyJózsef Menyhárt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu