Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Posledný križiak v prezidentskom súboji: Profil druhého človeka Sme rodina Milana Krajniaka

Milan Krajniak Zobraziť galériu (5)
Milan Krajniak (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Do volebného súboja o prezidentské kreslo sa chce zapojiť aj druhý človek hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Aké má ambície a ako to vyzerá s jeho minulosťou sa dozviete v nasledujúcom profile politika Milana Krajniaka.

Milan Krajniak je slovenský politik, ktorý je členom politickej strany Sme rodina Borisa Kollára. Pri voľbách v roku 2016 bol druhým človekom na kandidátke tohto hnutia. Krajniak svoju kandidatúru ohlásil 31. mája minulého roku s heslom "prezident pomáha". „Moja predstava je iná ako reprezentácia SR v zahraničí. Budem reprezentovať, ale vás ľudí. Prezident je súčasťou výkonnej moci. Ak bude naplno využívať kompetencie, pocítite to všetci,“ povedal pri ohlasovaní kandidatúry Krajniak.


Kandidáta na prezidenta predstavil už aj Kollár: Do boja ide posledný križiak


Krajniak pri ohlasovaní kandidatúry
Zobraziť galériu (5)
Krajniak pri ohlasovaní kandidatúry  (Zdroj: Foto: SITA/Diana Černáková)
 

Detstvo v Prievidzi, vzdelanie v Trnave

Milan Krajniak sa narodil v Bojniciach 30. januára 1973. Vyrastal však v Prievidzi. Akademické roky prežil na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave kde vyštudoval odbor politológia a disponuje bakalárskym titulom. Po škole sa dal na podnikanie v oblasti marketingu a public relations. Svoje politické aktivity vyvíjal od roku 1995. Vtedy sa stal predsedom Občiansko-demokratickej mládeže (ODM). Na tomto poste vystriedal vtedy predchádzajúceho predsedu Daniela Lipšica. Túto funkciu zastával do roku 1997. V tomto hnutí sa okrem iných osobností angažoval aj bývalý minister financií Ivan Mikloš.

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Vojenská služba a následne sobáš

Kandidát Milan Krajniak absolvoval v rokoch 1997 až 1998 základnú vojenskú službu vo výsadkovom pluku Jozefa Gabčíka v Žiline. Nasledoval sobáš s manželkou Andreou, s ktorou má jednu dcéru, Zuzanu.


ROZHOVOR Krajniak chce dať funkcii prezidenta nový obsah: Hovoril o Gorile, zastrašovaní i o svojej vízii


Pozornosť vzbudzuje Krajniakove pôsobenie vo Fonde národného majetku v rokoch 2003 až 2006. Vtedy stál v pozícii člena prezídia. Meno Milana Krajniaka sa objavilo aj v uniknutom spise Gorila. Fond národného majetku rozhodoval o predaji majetku štátu. O tom, či vtedajší člen prezídia FNM Igor Grošaft riadil výbor tejto inštitúcie podľa vedúceho Penty Jaroslava Haščáka sa vyjadril tak, že jeho konanie nikto nediktoval. 

"Mňa neriadil nikto. Napísal som knihu Banda zlodejov, ktorá sa stala bestsellerom. V tejto knihe podrobne hovorím o dejinách slovenskej privatizácie, o slovenských oligarchoch aj o politikoch. Pán Haščák a finančná skupina Penta dala na mňa niekoľko trestných oznámení a žalôb," povedal Krajniak v rozhovore pre Topky.

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Poradca Lipšica

V roku 2010, keď sa k moci dostala vláda Ivety Radičovej sa Krajniak angažoval ako poradca vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica. Vo funkcii pôsobil až do roku 2012, kedy po predčasných voľbách strana Smer jednofarebne zostavila vládu. V tom čase sa okrem iného venoval aj boju proti rómskej kriminalite. V roku 2015 sa stáva vydavateľom internetového denníka Konzervatívny výber.

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Do parlamentu s Borisom Kollárom

Zlom prišiel v roku 2016. Parlamentné voľby predstavovali pre hnutie Sme rodina - Boris Kollár volebný zisk vo forme 6,62 %, čím predbehli Bugárov Most-híd aj Procházkovu stranu Sieť. Krajniak sa stal druhým mužom a podpredsedom strany. V parlamente šéfuje Výboru pre preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu a je tiež členom Výboru pre obranu a bezpečnosť a Stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení NATO.


Toto je prvý prezidentský kandidát: FOTO Krajniak sa pochválil autormi posledných podpisov


Podpisy už vyzbieral

Krajniak avizoval, že ako prezident chce spraviť niečo pre ľudí. Povedal to v 30. januára v budove NR SR po odovzdaní petičných hárkov s 25.135 podpismi potrebnými na svoju prezidentskú kandidatúru.

"Som presvedčený, že prezident tu nemá byť len na ozdobu," zdôraznil s tým, že chce naplniť dôveru ľudí, ktorí mu dali svoj podpis. Myslí si, že prezident by mal pomáhať konkrétnymi činmi. V prípade úspechu má ambíciu garantovať naplnenie troch hlavných bodov svojej kampane, a to je exekučná amnestia, daňová spravodlivosť a rodičovský bonus. Tieto plánuje vo funkcii predložiť aj ako podmienky budúcemu premiérovi predtým, než vymenuje jeho vládu.

Viac o téme: Prezidentské voľbyMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu