Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bezpečnostný analytik aj exšéf ochrankárov: Profil prezidentského kandidáta Juraja Zábojníka

Juraj Zábojník (vľavo) pri bývalom premiérovi Vladimírovi Mečiarovi počas prestrihávania pásky na vtedy novom dialničnom úseku pri Ilave s nemeckou topmodelkou Claudiou Schifferovou v roku 1998. Zobraziť galériu (5)
Juraj Zábojník (vľavo) pri bývalom premiérovi Vladimírovi Mečiarovi počas prestrihávania pásky na vtedy novom dialničnom úseku pri Ilave s nemeckou topmodelkou Claudiou Schifferovou v roku 1998. (Zdroj: TASR - Vladimír Benko)

BRATISLAVA - Do boja o prezidentské kreslo vstupuje aj bezpečnostný analytik, bývalý šéf slovenských policajných ochrankárov a podnikateľ Juraj Zábojník. Jeho profil vám prinášame v tomto článku.

Zábojník má motiváciu kandidovať vďaka výzvam skupín ľudí z bezpečnostného aj korporátneho prostredia. Okrem toho sú to aj bežní ľudia, ktorých stretáva. Ako ďalší argument uvádza fakt, že sa necíti byť viazaný s nijakou záujmovou skupinou. "Nie som spojený so žiadnymi politickými stranami či finančnými skupinami a moje predstavy o spôsobe života občanov tejto krajiny sú ľuďom dlhodobo známe," povedal.


O post prezidenta chce zabojovať aj bezpečnostný analytik Zábojník


Juraj Zábojník
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Budovanie kariéry

Juraj Zábojník sa narodil v Bojniciach 15. júla 1962. Detstvo prežil v okrese Prievidza v obci Veľká Lehôtka. Študijné cesty ho zaviedli na Odborné učilište v Prievidzi a neskôr na Strednú odbornú školu ministerstva vnútra v Pezinku. Absolvovanie maturitných skúšok a odborného bezpečnostného vzdelania sa mu otvorili dvere do Správy ochrany ústavných činiteľov ako referentovi.

Zábojník pôsobil aj pri bývalom predsedovi vlády Milanovi Čičovi, keď v roku 1989 nastúpil na Úrad ochrany. Jeho špecializáciou bol úsek bezpečnostnej politiky - osobnej ochrany. Hodnosť plukovníka dosiahol ako 34-ročný a na kariérnom vrchole sa ocitol keď sa stal riaditeľom tohto úradu.

Významné kroky na Úrade ochrany

Počas svojho pôsobenia na Úrade ochrany sa Zábojník stal súčasťou dôležitých udalostí. Po absolvovaní stáží a zahraničných misií stal pri zrode Svetovej organizácie špeciálnych služieb ochrany ústavných činiteľov. Od tohto momentu sa dostal do povedomia ako človek, ktorý riadil mnohé významné bezpečnostné akcie. Tie sa týkali hlavne stretnutí svetovo významných osobností a predstaviteľov jednotlivých štátov. Medzi týmito dôležitými osobnosťami boli aj také mená ako pápež Ján Pavol II., bývalý americký prezident Jimmy Carter či bývalý slovenský predseda vlády Vladimír Mečiar.

Na vzdelanie nezanevrel

Jeho aspekty v oblasti vzdelania sa naďalej vyvíjali aj v neskorších rokoch. Medzi vysokými školami, ktoré Zábojník ukončil úspešne je Slovenská technická univerzita a Ekonomická univerzita v Bratislave či Trnavská univerzita v Trnave. Po absolvovaní štúdií pôsobil aj ako lektor a pedagóg na akademickej pôde a štátnych inštitútoch. Neskoršie pracovné zameranie sa odzrkadlilo v pôsobení na poste experta Ministerstvo zahraničných vecí SR či Národnú banku Slovenska.

Juraj Zábojník je ženatý s manželkou Katarínou, s ktorou majú dve dcéry. Medzitým sa 20 rokov angažuje v mediálnej sfére ako bezpečnostný analytik a je držiteľom certifikátov previerok Národného bezpečnostného úradu, NATO či Európskej únie.

Juraj Zábojník
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Archív)

Podpisy už vyzbieral

15. januára Zábojník na tlačovom brífingu uviedol, že sa mu podarilo vyzbierať aj s podporou známych či priateľov 28 505 podpisov. V prezidentskej kampani sa prezentuje ako nezávislý kandidát. "V mojom rozhodnutí uchádzať sa o post prezidenta som uviedol, že idem do kampane bez finančných skupín, bez politických strán či oligarchov ako nezávislý kandidát. Prešiel som celé Slovensko a tieto moje slová som aj dodržal," povedal Zábojník. 

Juraj Zábojník získal dostatok podpisov na kandidatúru o post prezidenta


V závere vyhlásenia ešte doplnil, že do záveru kampane plánuje minúť do 100-tisíc eur. Finančné prostriedky pritom prezentuje na transparentnom účte, kde sú všetky platby zverejnené.

Odmietavý postoj k obmedzovaniu kompetencii

Zábojníka znepokojil výrok premiéra Petra Pellegriniho, ktorý vyhlásil, že prezident sa nemá ku kandidátom na ústavných sudcov vyjadrovať predtým, než dostane zoznam navrhnutých kandidátov. "Ako kandidát na funkciu prezidenta Slovenskej republiky považujem za veľmi potrebné odmietnuť takéto obmedzovanie kompetencií najvyššieho ústavného činiteľa v našej krajine. Najzákladnejšou úlohou prezidenta Slovenskej republiky je zabezpečovanie riadneho chodu ústavných orgánov a pri tejto úlohe môže využívať všetky kompetencie, ktoré sú mu pridelené ústavou a zákonmi Slovenskej republiky. Vyjadrovanie sa prezidenta k podmienkam, za ktorých je kandidát na ústavného sudcu schopný túto funkciu vykonávať, je preto skôr žiadaným, než nevhodným prejavom prezidenta," vyhlásil Zábojník.

Viac o téme: Prezidentské voľbyJuraj Zábojník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu