Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Profil kandidáta Maroša Šefčoviča: Žolík Smeru a kariérny diplomat v rukách Junckera

Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (6)
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Vládna strana Smer dlho zdržiavala termín zverejnenia svojho kandidáta na prezidentský post. 18. januára sa podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič definitívne ujal kandidátskeho kormidla na tlačovej konferencii. Tvrdí, že chce, aby Slovensko bolo rešpektovanou krajinou so sebavedomým hlasom. Predstavujeme politický profil Maroša Šefčoviča.

Maroš Šefčovič je dlhoročný eurokomisár, ktorý od októbra 2009 do februára 2010 pôsobil ako komisár pre vzdelanie, kultúru a mládež. Tento post zastával v komisii, ktorá v tom čase bola vedená portugalským politikom José Barrosom. Tento post vtedy prebral po Jánovi Figeľovi.


Pochvalné slová na adresu Šefčoviča: Stieral rozdiely medzi členmi EÚ, tvrdí nemecký europoslanec


Neskôr pôsobil aj v druhej komisii Barrosa, kde zastával funkciu komisára pre inštitucionálne vzťahy a administratívu. Mal na svedomí vzťahy komisie k Európskej rade a k parlamentu. V kariérnom raste ďalej pokračoval a stal sa podpredsedom Európskej komisie.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/MZV a EZ SR)

Rodák z Bratislavy

Maroš Šefčovič podporovaný najsilnejšou slovenskou politickou stranou sa narodil 24. júla 1966 v Bratislave. Vysokoškolské štúdium zasvätil v roku 1984 Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. Jeho študijné roky pokračujú na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO). Tam študoval v rokoch 1985 až 1990.

Na uznanie cudzozemského titulu na Slovensku si počkal do roku 1994 a bol mu udelený titul doktor práv. V roku 1996 nasledovalo postgraduálne štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Šefčovič disponuje titulom doktor od roku 2000.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Cesta za diplomaciou

Kariéru si Šefčovič razil vo vodách diplomacie a aj preto si už v roku 1990 kurz francúzštiny, ktorá ako jazyk reprezentuje symbol zahraničnej politiky a diplomacie. Kurz francúzštiny nebol jediným, ktorý Šefčovič absolvoval. Ku zdokonaleniu hebrejčiny, manažmentu a prezentačných zručností potreboval prejsť kurzom v Izraeli, ktorý taktiež absolvoval. Tieto zručnosti aplikoval aj ako pracovník na ambasáde v Zimbabwe, ale aj ako slovenský veľvyslanec v Izraeli.


Slovensko by si zaslúžilo mať Maroša Šefčoviča za prezidenta, vyhlásil Lajčák


Začínal ako poradca

Prvé profesné kroky začal Šefčovič uskutočňovať ešte v roku 1990, kedy pôsobil ako poradca prvého námestníka na Federálnom ministerstve zahraničných vecí Česko-slovenskej federatívnej republiky v Prahe. 

V priebehu deväťdesiatych rokov zastával ďalší rad dôležitých zahraničných funkcií. Od roku 1993 začína pôsobiť ako pracovník slovenského ministerstva zahraničných vecí. Prelomový bol však rok 1995. Jeho zameraním bol odbor krajín EÚ a NATO. Začal ako referent a neskôr aj ako zástupca riaditeľa tohto odboru. Ujal sa tiež stoličky riaditeľa Kancelárie ministra na ministerstve zahraničných vecí.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Po boku Smeru a Jeana-Clauda Junckera

Šefčovič má blízko ku vládnej strane Smer-SD, napriek tomu, že sa prezentuje ako nezávislý od politických strán, disponuje podporou najsilnejšieho politického subjektu v parlamente. Po vstupe do Európskej únie v roku 2004 viedol stranícku kandidátku do europarlamentu. Šefčovič si aj neskôr udržal pozíciu v Európskej komisii, ktorú vedie predseda Jean Claude Juncker.


VIDEO Je to definitívne! Smer má kandidáta na prezidenta: Šefčovič chce ťahať za jeden povraz


Jean-Claude Juncker a Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (6)
Jean-Claude Juncker a Maroš Šefčovič  (Zdroj: TASR - AP Photo/Virginia Mayo)

Od spomínaného roku je Šefčovič stálym zástupcom Slovenskej republiky v Európskej únii v Bruseli. Jeho aktuálna pozícia je od októbra 2014 na poste podpredsedu komisie zodpovedného za energetickú úniu.

Ponuka prišla od Fica

Na tlačovej konferencii, kde oznámil svoju definitívnu kandidatúru na prezidenta sa zaviazal k tomu, že chce byť nadstranícky prezident a nechce ľudí a politikov rozdeľovať. "Otázka dnes nestojí tak, či potrebujeme koaličného alebo opozičného prezidenta. Nepotrebujeme ustavičný trvalý konflikt. Je to neproduktívne a oslabuje nás to. Slovensko potrebuje prezidenta všetkých občanov, ktorý bude vláde nastavovať rovné zrkadlo," uviedol vtedy Šefčovič. 

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šefčovič sa ani netají tým, že ponuku kandidovať dostal od predsedu strany Smer Roberta Fica s tým, že o tejto ponuke uvažoval niekoľko dní. Na otázku, prečo s kandidátkou toľko váhal odpovedá, že toto rozhodnutie má vplyv na jeho diplomatickú kariéru i rodinný život. Tejto možnosti sa ale dlho bránil.

Viac o téme: Prezidentské voľbyMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu