Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mikloško oznámil, že bude voliť Šefčoviča: V rodine známych politikov majú volebný spor

František Mikloško a jeho starší brat Jozef (vpravo) Zobraziť galériu (4)
František Mikloško a jeho starší brat Jozef (vpravo) (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zdá sa, že v rodine Františka Mikloška majú, čo sa prezidentských volieb týka, rozdielne názory. Neúspešný kandidát skončil na piatom mieste a definitívne ukončil svoje pôsobenie v politike. Svojim voličom však adresoval jasné posolstvo. Praje si, aby nevolili Maroša Šefčoviča, rovnako ani on ho nebude voliť. Jeho starší brat Jozef Mikloško má však odlišný názor. Vo svojom komentári obšírne popísal dôvody, prečo ho voliť bude.

Kým František Mikloško Šefčoviča voliť nebude a poprosil o to aj svojich voličov, jeho brat je iného názoru. V komentári na stránke krestandnes.cz obšírne opísal svoje dôvody, prečo sa rozhodol voliť kandidáta s podporou strany Smer. Šefčovič mu za to poďakoval aj na sociálnej sieti.  

So Šefčovičom sa poznajú roky

Jozef Mikloško nemá názory na Šefčoviča z médií, so Šefčovičom sa pozná osobne od roku 1990. Vždy si podľa neho profesionálne plnil svoje úlohy a v minulosti sa stretli na ministerstve zahraničia, v Ríme i Bruseli. Podľa neho bol Šefčovič vždy veriacim katolíkom. „Nie „manželstvu“ a adopcii párom rovnakého pohlavia, nie genderovej ideológii, nie právu ženy na rozhodnutie,“ napísal.

Mikloško oznámil, že bude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ján Slovák)

„Uvedomujem si, že v jeho stovkách prejavov, ktoré mu v Bruseli pripravovali iní, sa mohli objaviť aj témy, s ktorými nesúhlasil,“ ospavedlňoval ho brat Františka Mikloška. „Na niektoré funkcie sa dostal ako kandidát Smeru, aj keď ich členom nikdy nebol. V civilizovanom svete sa vlády menia, ale profesionáli v aparátoch zostávajú. U nás, na vlastnú škodu, to tak nie je,“ uviedol Jozef Mikloško. 

Prekvapilo ma, že vyzval nevoliť Šefčoviča

„Prekvapilo ma, keď František Mikloško po voľbách odporučil nevoliť MŠ a jeho tím a navrhovatelia sa potom húfne hrnuli k Čaputovej. Koniec Smeru, ktorý má stále 22%, nesúvisí s jej zvolením. Progresívne Slovensko, ktoré kresťan kvôli ich liberálnemu programu nemôže voliť, je momentálne nebezpečnejšie ako súčasný Smer,“ napísal Mikloško.

Mikloško oznámil, že bude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Jozef Mikloško)

Podľa neho dnes média rýchlo dokážu urobiť z hocikoho celebritu. „Výsledkom sú neznámi primátori, poslanci, aj prezidentka?“ Pezinská skládka je podľa neho ako hlavný životný úspech málo. „Aj keď ju predtým nikto nepoznal, prezident Kiska ju pozval na svoju inauguráciu a teraz ju odporúčal voliť. Dávno pred kampaňou ona a Mistrík za veľa peňazí zasypali Slovensko bilbordami a stali sa „známymi“,“ uviedol. V druhom kole dá svoj hlas Šefčovičovi, pretože podľa neho je odbornosti. 

František Mikloško má iný názor, éra Roberta Fica musí skončiť

Jeho brat František však tento názor nezdieľal. Hneď počas brífingu počas volebnej noci dôraznil, že Maroša Šefčoviča voliť nebude. „Pokiaľ ide o finále, v ktorom bude pani Čaputová a pán Šefčovič, chcem povedať veľmi otvorene, že nebudem voliť pána Šefčoviča a odporúčam aj svojím voličom, aby ho nevolili. Pán Šefčovič je kandidátom Smeru, kandidátom Roberta Fica a to je prvá vec, ktorá mi hovorí, že ho nemôžem podporiť. Éra Roberta Fica a jeho garnitúry musí skončiť,“ povedal vtedy Mikloško. 

Mikloško oznámil, že bude
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V tejto chvíli sa podľa neho Šefčovič hlási ku kresťanským hodnotám. „Ale tento rok sa behom dvoch mesiacov vyjadril k dôležitým otázkam ako je umelé prerušenie tehotenstva a podobne úplne rozdielnym spôsobom. Tento človek nemá moju dôveru, aby vystupoval a uchádzal sa o môj hlas," skonštatoval. V prípade Zuzany Čaputovej sa rozhodol nechať rozhodnutie na voličoch, aby sa rozhodli podľa svojho svedomia. „Ja sám sa rozhodnem podľa svojho svedomia a nebudem to v tejto chvíli špecifikovať,“ povedal Mikloško. Podotkol však, že v rozhodujúcich chvíľach, ktoré boli krajné, vraj kládol celoživotný hodnotový systém nad politický pragmatizmus. 

Šefčovič sa poďakoval

Maroš Šefčovič na druhej strane ocenil slová Mikloška staršieho. „Veľmi pekne ďakujem Jozefovi Mikloškovi za dôveru a slová podpory. Teší ma, že mal odvahu povedať svoj názor ako veriaci a angažovaný kresťan, v tejto emóciami vybičovanej predvolebnej atmosfére,“ uviedol na sociálnej sieti. „Ďakujem za peknú spomienku aj pánovi Hykischovi, nášmu spisovateľovi a veľvyslancovi, s ktorým som mal tú česť spolupracovať v diplomatických službách pre Slovensko,“ dodal.

Viac o téme: Prezidentské voľbyFrantišek MikloškoMaroš ŠefčovičJozef Mikloško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu