Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výsledky nového predvolebného výskumu: Šefčovič by vyhral len s malým náskokom

Štefan Harabin, Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič Zobraziť galériu (2)
Štefan Harabin, Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, Topky/Vlado Anjel/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kandidát na prezidenta Maroš Šefčovič vedie v predvolebnom prieskume agentúry Phoenix research on-line. Druhou by bola kandidátka Zuzana Čaputová.

Agentúra Phoenix research on-line uskutočnila bleskový výskum po oznámení odstúpenia prezidentského kandidáta Roberta Mistríka z volebného súboja o post hlavy štátu a zisťovala, či jeho potenciálni voliči vypočujú Mistríkovo priame odporúčanie voliť za slovenskú prezidentku právničku Zuzanu Čaputovú. Meranie sa uskutočnilo od 26. februára na reprezentatívnej vzorke 1 099 respondentov starších ako 18 rokov metódou CAWI.

Bleskový výskum volebných preferencií a volebného potenciálu ukázal, že Mistríkova podpora, ktorú mu v rámci predchádzajúcich meraní voliči vyjadrovali, sa rozprestrela nielen medzi troch súčasných najsilnejších kandidátov Maroša Šefčoviča, Zuzanu Čaputovú a Štefana Harabina, ale posilnila aj konzervatívnych prezidentských kandidátov, predovšetkým Bélu Bugára, Milana Krajniaka, Františka Mikloška a Ivana Zuzulu. Na zistenie volebného odhadu agentúra využila metódu takzvaného volebného potenciálu. Výskum volebného potenciálu neukazuje možný výsledok volieb, ale ukazuje šance daného subjektu u zvažujúcich voličov, teda tých, ktorí zvažujú svoju účasť vo voľbách. Ide len o hlasy od občanov, ktorí nevylučujú svoju účasť vo voľbách. Súčet vo výskume volebného potenciálu tak nemusí zodpovedať sto percentám.

Optikou volebných preferencií aj volebného potenciálu vedie diplomat Maroš Šefčovič (deklarované volebné preferencie 19,8 percenta, volebný potenciál 26,1 percenta), ktorému s menším preferenčným odstupom sekunduje právnička Zuzana Čaputova (volebné preferencie 18,5 percenta, volebný potenciál 21,2 percenta). Tretím v poradí je sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin s nameranými volebnými preferenciami 15,2 percenta a volebným potenciálom 19,8 percenta.

Výsledky nového predvolebného výskumu:
Zobraziť galériu (2)

So značným odstupom sa ako štvrtý umiestnil poslanec a podpredseda NR SR Béla Bugár, ktorý však spoločne s poslancom Milanom Krajniakom, bývalým poslancom Františkom Mikloškom a vedcom, predsedom Slovenskej konzervatívnej strany Ivanom Zuzulom patrí okrem prvých troch kandidátov k najúspešnejším adresátom deklarovanej podpory od pôvodných voličov vedca a prezidentského kandidáta Roberta Mistríka. Najmenej potenciálnych Mistríkových voličov sa podarilo osloviť poslancovi Marianovi Kotlebovi, Róbertovi Švecovi, Jurajovi Zábojníkovi a podnikateľke Bohumile Tauchmannovej.

Pre úplnosť agentúra dodala, že v rámci výskumu sa zisťovala aj zvažovaná účasť voličov v blížiacich sa prezidentských voľbách. Tá je 55,5 percenta, keď odstúpenie Roberta Mistríka posilnilo váhanie voličov v otázke ich účasti vo voľbách novej hlavy štátu. Projekt Phoenix Research on-line je partnerom americkej PewResearchCenter, spoločnosti s medzinárodnou pôsobnosťou 3Q Global a anglosasko-nemeckej AMR.

---
Prvé kolo prezidentských volieb sa koná 16. marca 2019. Výsledky volieb prezidenta SR budeme aktualizovať už v priebehu volebnej noci.

 

Viac o téme: PrieskumPrezidentské voľbyKandidáti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu