Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Sága okolo Ústavného súdu pokračuje: Do piatej voľby sa prihlásilo 16 kandidátov

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - O post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR sa uchádza 16 kandidátov. Potvrdil to predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD). Všetci okrem štyroch sa o post uchádzajú opätovne. Plénum by malo ďalších kandidátov na ústavných sudcov voliť na septembrovej schôdzi, ktorá sa začne 10. septembra. Pôjde už o piatu voľbu.

Kandidátmi na post ústavného sudcu sú Anton Dulak, Štefan Kseňák, Ladislav Juszkó, Peter Melicher, Boris Gerbery, Peter Kohút, Slavomír Trnkócy, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Peter Straka, Ladislav Duditš, Zuzana Pitoňáková, Michal Matulník a Robert Šorl, Robert Štefánik. Juszkó, Kohút, Trnkócy a Štefánik sú novými uchádzačmi.

Pred hlasovaním v parlamente má kandidátov opäť vypočuť ústavnoprávny výbor na verejnom híringu. Ten by mal byť podľa Madeja 16. septembra. Šéf výboru tiež doplnil, že kandidátov by mali poslanci voliť v druhý alebo tretí týždeň schôdze NR SR. V koalícii stále nie je zhoda na spôsobe hlasovania. Smer-SD trvá na tajnej voľbe, SNS a Most-Híd chcú presadzovať verejnú voľbu. Na Ústavnom súde (ÚS) SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov, spolu zvolili len 14 kandidátov. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.

Viac o téme: SudcoviaVoľbaKandidátiÚSRóbert Madej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu