Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Verejné vypočutie Pavla Boroňa: Nesúhlasím, že Ústava SR bola pripravená narýchlo

Kandidát na post ústavného sudcu SR Pavol Boroň počas vypočutia Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR Zobraziť galériu (2)
Kandidát na post ústavného sudcu SR Pavol Boroň počas vypočutia Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Značná miera nezávislosti a služba verejnosti. Takto sa ako advokát charakterizoval Pavol Boroň, ktorý vo štvrtok absolvoval ako v poradí prvý kandidát na post ústavného sudcu v novej voľbe vypočutie na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Do funkcie ho nominoval nezaradený poslanec NR SR Rastislav Holúbek. Boroň je jeden z pätice nových uchádzačov o tento post. "Celý svoj život som právnikom. Môj príbeh je celkom zaujímavý," konštatoval. Boroň spomenul, že okrem iného pôsobil v tíme, ktorý pracoval na príprave Ústavy SR. Odmietol preto názory, že náš najvyšší zákon bol pripravený narýchlo.


Čítajte aj: Boj o Ústavný súd obnovený: Nové vypočúvanie kandidátov, šancu majú aj kontroverzné osoby


Advokát Boroň stál aj pri vzniku Národnej banky Slovenska, neskôr bol šéfom Miestneho odboru Matice Slovenskej v Banskej Bystrici. Tvrdí o sebe, že v právnickej praxi sa vždy snažil vystupovať čestne, zodpovedne, profesionálne a s pokorou. Ústavný sudca musí byť podľa jeho slov nestranný, nezávislý, rokovať o veciach zodpovedne a pracovitý. Boroň je pripravený tieto kritériá napĺňať.

Pavol Boroň
Zobraziť galériu (2)
Pavol Boroň  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Sporné rozhodnutia súdov komentovať nechcel s tým, že ich treba rešpektovať. Alojz Baránik (SaS) ho však upozornil, že mu nerozumie, pretože ako ústavný sudca bude musieť verdikty súdov posudzovať. "Myslel som kritizovanie súdnych rozhodnutí na verejnosti. To, čo vyplýva sudcovi ústavného súdu z jeho postavenia, to plne akceptujem, a to by som aj vykonával," dodal.

Verejné vypočutie Pavla Boroňa

Viac o téme: Kandidát Ústavný súdPavol Boroň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu