Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vypočúvanie pokračuje: Pred Ústavnoprávny výbor predstúpili Javorček a Hrádek

(Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Vypočúvanie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR začal po obednej prestávke advokát Radovan Hrádek. Po ňom predstúpil pred poslancov Martin Javorček. Obaja uchádzači už absolvovali verejné vypočutie v januári tohto roka.

Hrádek pred výborom zdôraznil, že sudcovia Ústavného súdu SR by mali byť starší. Podľa jeho slov by bola vhodná dolná veková hranica 50 rokov. Javorček považuje svoje doterajšie skúsenosti za vhodné na výkon sudcu ústavného súdu. Pripomenul, že profesionálna kariéra mimo sudcovského talára môže priniesť na súd vhodný pohľad na právnu problematiku.

Radovan Hrádek odpovedal aj na otázky súvisiace s 2. svetovou vojnou. Ako povedal, vie, o čom tento konflikt bol a vie tiež, aké neprávosti počas jeho priebehu boli páchané. Sám zastupuje stranu Mariana Kotlebu ĽS NS a pôsobí ako asistent jedného z poslancov Národnej rady SR za túto stranu. Seba nepovažuje za politika, hoci kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2016. "Môj starý otec počas vojny zachránil tri rodiny, takže dobre viem, o čom vlastne bola 2. svetová vojna," povedal Hrádek. Advokát sa v prvom kole vzdal tesne pred hlasovaním v Národnej rade SR počas februára tohto roka. Hrádek sa tiež zasadzuje o to, aby mali kandidáti na sudcov vyšší vek. "Ten, čo má 50 rokov má vyššie usporiadané svoje hodnoty," zdôraznil s tým, že na ústavný súd nepatria politici.

Javorček by zaviedol v prípade svojho zvolenia inovácie najmä pri vypracovaných rozsudkoch, ktoré sú podľa neho neprehľadné. "Snažil by som sa, aby mali účastníci konania pred Ústavným súdom SR čo najskôr zrozumiteľné a jasné rozhodnutia. Často sú totiž neprehľadné a sú písané zložitým právnickým jazykom," povedal Javorček. Vo svojej nominácii vidí príležitosť budovať demokratické smerovanie Slovenska. "Mojou motiváciu kandidovať na sudcu Ústavného súdu SR je istá vnútorná potreba prispieť k demokratickému smerovaniu našej krajiny," uzavrel. Javorček chce byť nezávislým a nestranným sudcom.

Po dvojici kandidátov predstúpi pred parlamentný výbor Rastislav Kaššák.

Viac o téme: Ústavný súdRadovan HrádekMartin Javorček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu